Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wykonywanie akcji o określonej porze
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Adi32
Witajcie.

Jestem w trakcie tworzenia systemu aukcyjnego, w sumie to jest prawie skończony jednak mam problem z ostatnią, ciągle odkładaną kwestią.

Chodzi o system powiadomień użytkowników i system reakcji związanych z akcjami aukcji.

Po ludzku mówiąc coś ma się stać gdy na przykład aukcja skończy się.
Ma wysłać się e-mail do właściciela aukcji gdy jego aukcja z ostanie podbita, ale dokładnie o tej porze w której to się stanie nie czekając aż ktoś wejdzie na stronę i uruchomi skrypt wysyłania.

Nie mówię, że musi to być koniecznie PHP ale jakoś się chyba musi dać to zrobić?

Może przynajmniej można planować zadanie przez PHP ?
na 95% myślę, że nawet jeżeli da się uruchamiać crona co powiedzmy 10s to raczej nieetyczne byłoby to rozwiązanie?
co jakbym wywoływał stronę przez crona która miałaby nieokraniczony(*) limit czasu wykonywania się i cURLem uruchamiałbym system aukcyjny?

Pozdrawiam
gothye
użyj do tego celu crona ,odpalanego co minute i sprawdzającego zakończenie aukcji
ADeM
A nie możesz po prostu do kodu podpijającego dołożyć kod z wysyłaniem wiadomości?
by_ikar
Cytat(ADeM @ 20.10.2011, 14:13:27 ) *
A nie możesz po prostu do kodu podpijającego dołożyć kod z wysyłaniem wiadomości?

Pod to akurat może podłączyć powiadomienia w ten sposób, ale w przypadku zakończenia aukcji, raczej tego nie zrobisz. Najlepiej cron co minutę niech sprawdza. Minuta to nie jest dużo, tak mi się wydaje smile.gif
Adi32
Oczywiście, że mogę podpiąć to pod Crona i odpalać co minutę jednak wydawało mi się to mało estetyczne.
Dzięki za pomoc. Jeszcze nad tym pomyślę.

Albo jeszcze taki pomysł mam.

Co jakby w kodzie odpalanym przez crona co kilka minut skrypcie umieścić ajaxowy skrypt który co 3s każe sprawdzić baze w poszukiwaniu powodów do powiadomień?

Czy w ogóle js'y działają w skryptach odpalanych przez cron?

Ja wiem, że minuta to krótki okres czasu i jak najbardziej pasowałby w tym przypadku jednak chciałbym znaleźć estetyczne rozwiązanie hipotetycznego przypadku kiedy potrzebowalibyśmy akcji o dokładnej porze bo będzie mnie to męczyć.
cojack
To zależy co uruchomisz przez tego cron'a by Ci js działał. Możesz równie dobrze odpytywać node.js który Ci odpyta php a on odpyta sql'a a ten odpyta tabele, a tabele odpytaja wiersze a wiersze odpytaja kolumny a kolumny odpytaja wartości, a wartosci odpytaja bajty, a bajty odpytaja bity, a bity odpytaja procesor. Amen.

Wal tego CRON'a co minutę na php curlem i się nie przejmuj. Estetyka w tej kwestii nie ma nic do gadania, jak masz smapeghti w kodzie, to tam się martw o estetyke.
Adi32
Cytat(cojack @ 20.10.2011, 20:06:42 ) *
To zależy co uruchomisz przez tego cron'a by Ci js działał. Możesz równie dobrze odpytywać node.js który Ci odpyta php a on odpyta sql'a a ten odpyta tabele, a tabele odpytaja wiersze a wiersze odpytaja kolumny a kolumny odpytaja wartości, a wartosci odpytaja bajty, a bajty odpytaja bity, a bity odpytaja procesor. Amen.

Wal tego CRON'a co minutę na php curlem i się nie przejmuj. Estetyka w tej kwestii nie ma nic do gadania, jak masz smapeghti w kodzie, to tam się martw o estetyke.

Kod jest estetyczny w 100 procentach, jest to dla mnie ważne. Z tym odpytywaniem, dało się zrozumieć o co chodzi pomiędzy między php a sql.

Dzięki za odpowiedzi, zostanę przy cronie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.