Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jednoczesne wykonywanie dwóch skryptów PHP
Forum PHP.pl > Forum > PHP
bulimaxiu
Witam.

Mam kłopot z jednoczesnym uruchomieniem dwóch skryptów PHP.

W pliku work_task.php jest powiedzmy długie jakieś zadanie
  1. <?php
  2.  
  3. for ($a=1; $a<=100; $a++) {
  4. $_SESSION['stan'] = $a;
  5. sleep (1);
  6. }
  7. ?>
W drugim status_reader.php odczytującym stan jest
  1. <?php
  2. echo $_SESSION['stan'];
  3. ?>

Oba skrypty uruchamiam w FF w osobnych oknach. Według mnie oba skrypty powinny działać niezależnie, jednak status_reader.php czeka aż work_task.php się zakończy i dopiero wtedy działa. Czy ktoś wie z czym to jest związane? Tak zachowuje się na profesjonalnym hostingu i na localhoscie Vertrigo.
Adi32
Moim zdaniem host nie ma nic do tego bo chodzi o sesje. Odpal tak samo używając innych przeglądarek i bez problemu.
Musisz napisać nadawanie innego id sesji drugiemu skryptowi.
bulimaxiu
No ale właśnie sęk w tym, że potrzebował bym to w jednej sesji (i w jednej przeglądarce).
CuteOne
Tu nie chodzi o sesję smile.gif wywołanie work_task.php zablokuje PHP aż do momentu zakończenia pętli. Pośrednim rozwiązaniem jest forking (google -> php pcntl fork) ale nie wiem czy w forkowanym procesie będziesz posiadał takie samo id sesji jak w rodzicu.
Adi32
Cytat(CuteOne @ 22.10.2011, 22:58:46 ) *
Tu nie chodzi o sesję smile.gif wywołanie work_task.php zablokuje PHP aż do momentu zakończenia pętli.

Zablokuje PHP, ale dla tej sesji - bo przecież nie całe.

Cytat(CuteOne @ 22.10.2011, 22:58:46 ) *
Pośrednim rozwiązaniem jest forking (google -> php pcntl fork) ale nie wiem czy w forkowanym procesie będziesz posiadał takie samo id sesji jak w rodzicu.

Id sesji jest z założenia unikalne, więc raczej nie, ale sam jestem cieaw.
Noidea
session_write_close
bulimaxiu
Działający układ: work_task.php
  1. <?php
  2. for ($a=1; $a<=100; $a++) {
  3. $_SESSION['stan'] = $a;
  4. sleep (1);
  5. }
  6. ?>
status_reader.php (bez zmian)
  1. <?php
  2. echo $_SESSION['stan'];
  3. ?>
Dziękuję Noidea.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.