Mam nadzieję, że pisze w dobrym dziale, gdyż temat ten tylko po części dotyczy PHP. Jeśli popelniłem błąd, to prosze o przeniesienie tematu.
Od kilku dni staram się zaplanowac pracę nad skryptem multisite'owym - cos na wzór WordPress MU, gdzie skrypt jest jeden i jest on współdzielony przez wszystkie subdomeny z niego korzystające, ale pracuja one na oddzielnych tabelach bazy danych, czy w ogóle w oddzielnej bazie. Niestety mimo chęci i kilku godzinom poszukiwań w sieci, nie znalazłem przydatnych materiałów, ktore jakkolwiek naświetlałyby temat.
Czy mógłby ktoś podpowiedzieć jak sie do tego zabrać? Chodzi mi nie o jakieś gotowe rozwiązania, a raczej o naświetlenie co z czym połączyć. Może cos na wzór algorytmu, czy pseudokodu? No nie wiem. Dobre byłoby tez podrzucenie funkcji PHp przydatnych, przy takim projekcie (chociaż sądze, że bedą one takie, jak przy każdym innym).
Wiem, że podstawą do czegoś takiego są WildCardy, jednak nie mogę ogarnąć tego, jak zabrac się za proces rejestracji danej subdomeny z poziomu PHP itd.
Jakiś zasób wiedzy o PHP i MySQL mam (juz kilka stron z wykorzystaniem tych technologii zrobiłem), więc nie jestem tak całkiem zielony.
Mimo to proszę o pomoc z tym temacie, gdyż bez pomocy starszych kolegów nie rusze tematu.