Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Konfiguracja aplikacji - współdzielenie bibliotek i plików zasobów
Forum PHP.pl > Forum > PHP
faster
Witam, mam takie problem z konfiguracją aplikacji PHP.

Mam aplikację której struktura katalogów jest mniej więcej taką:

Kod
lib
class
galerie
foto
docs
public1
   html
   css
   config
   index.php
public2
   html
   css
   config
   index.php
public3
   html
   css
   config
   index.php

wszystkie 3 aplikacji są zainstalowane pod różnymi domenami :
public1 = www.public1.pl
public2 = www.public2.pl
public3 = www.public3.pl

aplikacje te bez problemu mogą wspólnie korzystać w tej chwili ze wspólnych zasobów aplikacyjnych czyli katalogów (lib, class) ale niestety nie mogą ani uploadować ani wyświetlać danych html z katalogów (galerie,foto, docs) ...
Jak to można rozwiązać?

Pozdrawiam
Elian
A może by tak spróbować ustawić jakieś inne prawa dostępu do katalogów?
Sprawdź czy praca w nich nie wymaga określenia jakiegoś użytkownika, czy coś.
IceManSpy
Z tego co mnie sie wydaje, to nie możesz się odwołać do plików np galerii o poziom wyżej niż domena. Takie coś mogą robić tylko skrypty lub pliki tekstowe.
Czyli jak masz zdjęcie w galeria, to nie możesz się do nich odwołać w public1 . Musiałbyś zrobić folder galeria w folderze public1 i dopiero wtedy uda Ci się do niego odwołać.
faster
No mnie się też tak wydaje po kilku próbach, że jest to zabezpieczone systemowo ale nie miałem pewności. W takim razie jak zmodyfikować architekturę tej całej aplikacji aby mimo wszystko było możliwe takie współdzielenie jakie opisałem. Czyli zarówno współdzielenie bibliotek jak i zasobów. Czy macie jakieś propozycje? Dodam, że oczywiście muszą nadal funkcjonować domeny o których napisałem
Ktoś pomoże?
vokiel
Nie odwołuj się bezpośrednio do plików, tylko zrób skrypt mapujący. Np chcesz pobrać plik /docs/manual.doc to nie robisz linku do samego pliku, a do skryptu /download/docs/manual.doc a w skrypcie download/index.php sprawdzasz czy właściwy plik istnieje, jeśli tak to go wysyłasz do użytkownika.
cezet
A gdyby w każdym public zrobić dowiązania symboliczne?
by_ikar
U siebie rozwiązałem to tak że mam katalog aplikacji, oraz dodatkowy katalog common, którym są wspólne pliki dla wielu aplikacji. Biblioteki, ustawienia, tłumaczenia itp.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.