Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: php mail() localhost sendmail problem
Forum PHP.pl > Forum > PHP
pain3hp
Co zrobić by w końcu ruszyła funkcja mail(); mam Apache'a na linuxie i sendmaila. skonfigurowane php.ini, serwer po restarcie i nic... ani jeden mail nie dojdzie. Wiem że jest phpmailer i inne ale ja koniecznie chce żeby to poszło z zwyczajnej funkcji mail(); chce poprostu widzieć jak to zrobić a wciąż nie mogę i siedzę nad tym trzeci dzień.... dodam jeszcze że wszędzie w googlach piszą tylko o tej zmiennej sendmail_path która nic nie daje, i tak dawałem jej parametry -t -i

Proszę o pomoc bo już brakuje mi pomysłów
Cytat
;SMTP = localhost
; http://php.net/smtp-port
;smtp_port = 25

; For Win32 only.
; http://php.net/sendmail-from
;sendmail_from = aaaa@test.pl

; For Unix only. You may supply arguments as well (default: "sendmail -t -i").
; http://php.net/sendmail-path
sendmail_path = /usr/sbin/sendmail
abort
AFAIK sendmail_path nic nie zrobi, jeśli nie zdefiniujesz hosta (podpowiedź: co tam robią te średniki?)
trejder
Dokładnie, jak mówi abort. Sendmail sam z siebie nie wyśle poczty. Nie wiem, jak to dokładnie wygląda na Linuksie, ale u mnie na Windowsie miałem do wyboru dwie opcje -- wpisanie w konfiguracji sendmaila normalnego konta pocztowego (host, login, hasło) i w tym przypadku założyłem sobie po prostu darmowe konto na gmailiu, czy o2.pl, albo zainstalowanie serwera pocztowego, czyli np. PegasusMail. Piszę "nie wiem, jak to wygląda na Linuksie", bo "wy" tam chyba jakiś serwer pocztowy powinniście mieć bundled. Anywej, sam sendmail Ci niczego nie wyśle, AFAIK.
Arhimenrius
Od siebie polecam jednak klasę PHPMailer, bardzo łatwe w obsłudze i nie musisz mieć smtp na serwerze tylko korzysta z zewnetrznego serwera smtp
pain3hp
Cytat
AFAIK sendmail_path nic nie zrobi, jeśli nie zdefiniujesz hosta (podpowiedź: co tam robią te średniki?)

spróbuję zdefiniować hosta, tylko o jakiego hosta chodzi? W którym pliku to zdefiniować? średniki niczego nie zmieniają bo pozostałe opcje są pod windoze, zresztą próbowałem i ztymi i z tymi....

Ja nie chcę zakładać konta na gmailu i robić to inaczej, wiem że tak można i wiem że jest Phpmailer, chce koniecznie zrobić to zwykłym mail(); i chcę wiedzieć jak to zrobić, w wersjach produkcyjnych i tak używam phpmailera.... Ten problem z tą funkcją jest taki popularny a i tak nie wiadomo dokładnie jak go rozwiązać.... pełno poradników ogranicza się jedynie do podania informacji by zmienić ścieżkę do sendmaila i to wszystko... i nie działa oczywiście.
abort
1. rzuć logami sendmaila. Dokładniej to chodzi mi o te fragmenty, które dotyczą maili wysyłanych przez skrypt. Najpierw zobaczymy, czy w ogóle sendmail dostaje zlecenie wysłania maila.
2. Jak maile będą, to pozostaje się przekopać przez sendmail.cf. Mogę spróbować pomóc, ale moja ingerencja w sendmail.cf ostatni raz miała ponad 10 lat temu, więc nie obiecuję pomocy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.