Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Dwa zależne od siebie comboboxy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
maaciek_
Witam,

Stworzyłem sobie prosty formularz, który działa idealnie. Jednak moje comboboxy są przeładowane. Chcę to jakoś zoptymalizować.

Przykład:

Pierwszy combobox zawiera listę serwerów do wyboru (jest ich 7).
Drugi combobox zawiera pozycje: VIP, Doświadczenie, Rezerwacja i jeszcze kilka innych.

Chcę, by po wybraniu z pierwszego comboboxa pozycji "Serwer 1", w drugim combobox pojawiły się pozycje, które dostępne będą tylko dla tej konkretnej pozycji.

Coś jak to: http://demos.99points.info/ajax_dropdown/

Tyle, że powyższy przykład dostępny jest w wersji pobierającej dane z bazy MySQL i do tego w ajaxie, a tu moje zdolności się kończą.

Pytanie moje więc brzmi: czy istnieje metoda utworzenia zależności między jednym comboboxem a drugim? Nawet jeśli sprowadzi się to do stworzenia kilku comboboxów, które aktywowałyby się dopiero po wybraniu odpowiedniej pozycji w pierwszym comboboxie. Domyślam się, że można to zrobić za pomocą pętli do-while, lecz nie wiem jak skonstruować taką pętlę (nie wiem, jak sprawdzić jaka pozycja jest wybrana w pierwszym comboboxie).

Mam nadzieję, że wystarczająco jasno określiłem swój problem smile.gif

Pozdrawiam smile.gif
croc
Jeśli opcji nie ma zbyt wiele, to możesz stworzyć tablicę wielowymiarową z danymi i przy zmianie opcji opróżniać dany - kolejny wg hierarchii - select i dodawać do niego opcje z tablicy posługując się odpowiednim kluczem.

Jeśli opcji jest sporo, to najlepiej jednak Ajax.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.