Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]zamykanie/otwieranie programów
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
musiek86
Czy jest opcja by za pomocą kodu php zamknąć uruchomiony program a następnie go ponownie odpalić?
Dla przykładu: Mam uruchomiony serwer FTP, chce go zamknąć, dopisac dane nowego konta w pliku *.ini a nastepnie uruchomic serwer ponownie, da sie tak za pomocą skryptu php?
Sephirus
Ok przede wszystkim trzeba się zastanowić nad tym czy zamknięcie serwera nie zamknie Ci skryptu... Więc lepiej to zrobić w kolejności

1. zmiana pliku
2. zamknij
3. otwórz

(2 i 3 zameniłbym po prostu na restart smile.gif )

Ogólnie nie widzę problemu zależy tylko jaki to system operacyjny bo w linuxie inaczej w windowsie inaczej.

Co musisz zrobić - założę się że dla obu systemów każdy serwer ma "konsolową" opcję restartu - czyli komendę którą wywołujesz z konsoli by go zrestartować. Musisz znaleźć taką komendę dla konkretnego sys. op. którego używasz.

Co dalej? - Użyj funckji exec() lub innej (jest parę), która pozwala na wykonywania poleceń systemu.

I tyle wink.gif
musiek86
Niestety taka kolejnosc nie wchodzi w gre gdyż po odpaleniu serwera ftp (w tym przypadku CesarFTP) pliku nie da sie zapisac po modyfikacji (dodaniu konta przez skrypt czy nawet recznie).
OS to win 2k3 serwer
Sephirus
No to możesz spróbować - ale nie wiem czy jak zamkniesz serwer to czy będziesz mógł go z tego poziomu otworzyć - czy nie zamknie skryptu.
musiek86
Cytat(Sephirus @ 4.11.2011, 22:42:10 ) *
No to możesz spróbować - ale nie wiem czy jak zamkniesz serwer to czy będziesz mógł go z tego poziomu otworzyć - czy nie zamknie skryptu.

No ale co to ma do rzeczy? Zamykanie serwera FTP czemu ma spowodować zamknięcie skryptu? Ja chce restartowac serwer ftp a nie serwer www.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.