brayan.tr
5.11.2011, 11:42:56
Witam. Zastanawiam się nad zakupem serwera reseller. Zależy mi najbardziej na stabilności oraz na szybkości działania (przede wszystkim). Stwierdziłem, że żeby podjąć świadomą decyzję (waham się miedzy 5 firmami) muszę przetestować każdy serwer w okresie próbnym. Chciałem napisać skrypty które będą męczyć serwer i mierzyć czas pracy. Myślałem o kilku wersjach:
- przygotować sporą bazę i zadawać jej mnóstwo zapytań
- wrzucić na serwer kilkanaście dużych zdjec i zobaczyć jak szybko się wczytują
- wrzucić bardzo dużo małych zdjęć na stronę i zobaczyć jak się szybko strona wczytuje itp
- przygotować skrypt który będzie męczył serwer obliczeniami matematycznymi
Testy oczywiście przeprowadzane na wszystkich serwerach w różnych porach dnia i tygodnia
Taka jest moja pierwsza koncepcja. Teraz pytania:
- jest na sieci może juz jakis serwer kiler - co by nie pisać samemu ?
- czy mój plan testów jest ok czy ma jakieś niedociągnięcia ?
- ... wasze sugestie ?
#1 Update
cudny
5.11.2011, 11:49:26
Wiem, że mój post nie dużo wnosi, ale jak przetestujesz to bardzo proszę o udostępnienie danych z wynikami w tym poście.
Załączam temat do subskrypcji i liczę, że podzielisz się wiedzą
wNogachSpisz
5.11.2011, 13:10:26
Nieskromnie moge powiedzieć, że na tej tematyce zjadłem zęby.
Czas odpowiedzi serwera to mały ułamek tego co trzeba wziąć pod uwagę.
Podam przykład.
Jeden z największych hostingów reseller na świecie (najszybciej rosnący) stosuje przemyślną technikę ograniczania kosztów.
Technikę tą można określić jako "nadwrażliwy firewall".
Jeśli często odwiedzasz stronę przez ich hostowaną, dostajesz bana na IP, widzisz tylko WSoD, Twoje połączenie jest blokowane..
IP jest usuwane z blacklista na każde żądanie, ale trzeba tego ticketa jednak wysłać.. samo się nie odbanuje.
W efekcie blokowani są najaktywniejści użytownicy.
Jako owner strony zazwyczaj o nimczym nie wiesz, bo niezbyt często zdarza się aby taki użytkownik raportował ze strona nie chodzi.. user nie może połączyć się ze stroną - odchodzi.
O tym że coś jest nie tak dowiadujesz się najcześciej w chwili gdy to Twoje IP zostaje zablokowane..
Czysty biznes.
Na takie i podobne skurwysyństwa trzeba uważać u tych low-cost-endowych resellerów.
Jeśli traktujesz temat poważnie i chcesz konsultacji - pisz na PW.