Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kojarzycie ten "nowoczesny styl projektowania stron"?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Tho
Kiedyś strony były biedne, puste, bez buttonów i podobnych rzeczy a z linkami tylko i tekstem, później używano obrazków jako linków, aż w końcu pojawiły css i nowsze wersje (x)html,

Czy ostatnio zauważyliście bardzo ładne, pojawiające się jakby z z taśmy produkcyjnej, szablony, różnią je tylko kolory, wszystkie mają poświatę na tekście, wszystkie są jakby "szklane"(taki efekt), "wybrzuszenia" na krawędziach i tak sobie myślę czy to wszystkie agencje tworzące szablony tak sobie upodobały taki styl, czy to może efekt jakiegoś skryptu, tutoriala, poradnika, biblioteki - czegokolwiek wypuszczonego masowo, bo taki szał nie może zacząć się sam.
Może to jakiś nowy styl, który ma konkretną nazwę a ja o czymś nie wiem?

Pewnie nie tylko ja to zauważyłem, to popularny styl stron ostatnio. Coraz więcej serwisów to "łyka", ale jeśli wszystkie strony będą "ładne w ten sam sposób", to czy nie będzie to cios dla kreatywności i grafików. Produkcja dzieł jakby nie było "od siekiery".

Zresztą internet ostatnio zmienił się w wysypisko nieużywanych "startapów", niech założą wszystkie ten sam szablon, może to pozwoli odróżnić te... "startapy" od normalnych serwisów.
lobopol
Mógłbyś podać kilka przykładów?
mlawnik
https://github.com/ Takie coś na przykład?

Mi tylko coś takiego się kojarzy: http://twitter.github.com/bootstrap/
blooregard
Cytat(mlawnik @ 21.11.2011, 22:50:26 ) *

Wydaje mi się, że można to podciągnąć pod pojęcie "trendy".
Teraz to jest modne, klienci tego oczekują, więc i serwisy www tak wyglądają.

Za rok, dwa coś innego będzie "trendy" i znowu pojawią się w sieci serwisy do bólu eksploatujące ten sam styl.

Na szczęście, wielu ludzi bardziej zważa na treść, niż wygląd, w tym ja, i tak naprawdę, wygląd serwisu ma dla mnie drugorzędne, jeśli nie trzeciorzędne znaczenie smile.gif
mlawnik
Zgadywałem tylko, nadal nie wiem, co autor miał na myśli.
Ale szczerze powiem, że mi taki styl się podoba.
Jeszcze lepszy nowy styl google.
Tho
Przerost formy nad treścią, to właśnie to co co ostatnio jest modne, chociażby jak napisał użytkownik nade mną w google i ich produktach, nie wiem ja przebywając na google/analytics/gmail nie orgazmuje się nad pięknem estetycznym a biorę co mi potrzeba i wychodzę.

Mógłbym podawać w nieskończoność, agencje graficzne widać prześcigają się "kto zrobi bardziej błyszczący/odjazdowy szablon" nie zważając czy ktokolwiek to w ogóle zauważy/doceni.

Jeśli o mnie chodzi zatrudniłbym grafika, ale do zrobienia czegoś prostego, zawijasy i błyskotki są tak potrzebne w szablonach jak w maluchu turbo.
qrooel
Cytat(mlawnik @ 21.11.2011, 22:50:26 ) *

Ten twitter FW to miazga, dzięki. biggrin.gif
mlawnik
Proste, szybkie w użyciu. Kiedyś na planecie było. Bodajże zwało się to wyciągnięte z githuba, czy jakoś tak.
Bardzo polecam. Do ogarnięcia w godzinkę i już ładny design jest.
IceManSpy
Grid system jest już znany od dawna. Jest np 960 Grid System, który ma szerokość 960 pixeli - opisałem go na swoim blogu.

Aczkolwiek reszta, czyli przyciski, tabelki, formularze wygląda na prawdę ekstra i nowocześnie. I to wszystko w CSS smile.gif specool.gif thumbsupsmileyanim.gif happy.gif Jestem pod wielkim wrażeniem, że ktoś takie coś ogarnął i zebrał do kupy.

Pytanie tylko, czy można to wykorzystywać w komercyjnych projektach? Oraz czy można zmieniać nazwy wybranych elementów w CSS, na swoje, albo bardziej pasujące pod siebie + jakieś dziedziczenie itd.
qrooel
Cytat(IceManSpy @ 22.11.2011, 22:11:35 ) *
Grid system jest już znany od dawna. Jest np 960 Grid System, który ma szerokość 960 pixeli - opisałem go na swoim blogu.

Aczkolwiek reszta, czyli przyciski, tabelki, formularze wygląda na prawdę ekstra i nowocześnie. I to wszystko w CSS smile.gif specool.gif thumbsupsmileyanim.gif happy.gif Jestem pod wielkim wrażeniem, że ktoś takie coś ogarnął i zebrał do kupy.

Pytanie tylko, czy można to wykorzystywać w komercyjnych projektach? Oraz czy można zmieniać nazwy wybranych elementów w CSS, na swoje, albo bardziej pasujące pod siebie + jakieś dziedziczenie itd.

Grid i blueprint przy tym wysiadają moim zdaniem. ;] No ale to trochę inne rzeczy.
IceManSpy
Nikt nie rozwija tamtych frameworków smile.gif Nadal tylko 2 pytania?

Czy można to wykorzystywać w komercyjnych projektach?
Czy można zmieniać nazwy wybranych elementów w CSS, na swoje, albo bardziej pasujące pod siebie + jakieś dziedziczenie itd.
Kostek.88
Swoja robote zrobilo jQuery wraz z rozszerzeniem UI. Mamy gotowe tematy do sciagniecia i ludzie tez w jakims stopniu dostosowuja reszte stron, zeby nic sie nie wybijalo z konwencji + jak to ktos ladnie wyzej napisal, to jest trendy. Mnie chodzi o 2 czynniki RAZEM. Nie zrozumcie mnie zle, ze uwazam, iz to ludzie cale strony dostosowuja pod templatki do jQuery UI wink.gif
Daiquiri
Cytat(Tho @ 22.11.2011, 19:46:57 ) *
Mógłbym podawać w nieskończoność, agencje graficzne widać prześcigają się "kto zrobi bardziej błyszczący/odjazdowy szablon" nie zważając czy ktokolwiek to w ogóle zauważy/doceni.
Szukasz źródła problemu w złym miejscu. Agencje reklamowe sprzedają to, co klient chce kupić i/lub to czego oczekuje grupa docelowa ich klienta smile.gif.
batman
Cytat(Tho @ 22.11.2011, 19:46:57 ) *
Przerost formy nad treścią, to właśnie to co co ostatnio jest modne, chociażby jak napisał użytkownik nade mną w google i ich produktach, nie wiem ja przebywając na google/analytics/gmail nie orgazmuje się nad pięknem estetycznym a biorę co mi potrzeba i wychodzę.

Jeśli o mnie chodzi zatrudniłbym grafika, ale do zrobienia czegoś prostego, zawijasy i błyskotki są tak potrzebne w szablonach jak w maluchu turbo.

Prezentujesz postawę statystycznego technicznego, któremu do szczęścia nie potrzeba nic więcej ponad konsolę. Spójrz na temat oczami klientów, którzy takie serwisy zamawiają oraz z nich korzystają. To pod ich potrzeby przygotowywane są takie, a nie inne layouty. A skąd się wziął akurat taki styl? Ponieważ teraz jest modny. Za kilka lat wszystko się zmieni i będziemy mieli inne projekty graficzne (stawiam na minimalizm).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.