Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript]sprawdzenie poprawności obliczenia w js
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
pablo_83
witam, mam pewien problem z validacją działania/obliczenia.

chcę sprawdzać czy działanie jakie wykonał użytkownik jest poprawne, tzn user może w wykonać jakieś działanie (nie wiem jakie).

Dostaję to w postaci stringa i chciałbym je wykonać w js/ jquery jeśli działanie zostanie wykonane oznacza że jest prawidłowo napisane.

Nie wiem (nie mogę znaleźć czegoś co mogło by to robić) jak wykonać to obliczenie.
Dostaję np coś takiego:

1+1*(1-1+1%)/1

czy istnieje jakiś sposób na przekazanie takiego wyrażenia żeby sprawdzić czy da się je wykonać?
jeśli ktoś nie zamknie np nawiasu może zwrócić error wtedy inforumję usera o niepoprawności działania
mortus
Działanie jest nieprawidłowo sformułowane, bo mamy tam jakiś 1%, ale z niczego. Istnieje funkcja eval(), ale ona chyba nie zwróci Ci błędu, a jeśli zwróci, to w jakimś tam swoim formacie. Innym rozwiązaniem jest napisanie parsera, który wszystko po kolei sprawdzi i policzy.
pablo_83
no tak myślałem o zastosowaniu parsera.
Tylko miałem nadzieję że jest coś co sprawdzi poprawność operując na całości, właśnie w takim wypadku jak dałem powinno się wysypać (wtedy wiem że działanie jest niepoprawne).
elektrrrus
Poczytaj o odwrotnej notacji polskiej, zbudowanie takiego parsera wcale nie jest trudne.
Crozin
Cytat
Działanie jest nieprawidłowo sformułowane, bo mamy tam jakiś 1%, ale z niczego.
Procent (%) to nic innego jak ładny znaczek dla wyrażenia 1 / 100. Wszystko jest poprawnie.

Właściwie jedynym sensownym rozwiązaniem, pozwalającym jakąkolwiek kontrolę nad operacjami / błędami, jest stworzenie parsera i interpretera dla tych wyrażeń matematycznych. Z tego co widzę powinno nawet znaleźć się coś gotowego.
pablo_83
dzięki wielkie

math processor całkowicie rozwiązuje mój przypadek.
temat do zamknięcia
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.