Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne]Dziwne żądanie URL
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Rafalsky.com
Tak na prawdę nie wiem do jakiej kategorii dodać mój problem więc dodaje tu. W razie czego proszę o przeniesienie.

Mam kontrolę błędów z wysyłaniem każdego błędu na maila (żebym mógł wiedzieć jaki użytkownik kiedy i jaki błąd dostał na mojej stronie). mail dochodzi nawet w przypadku błędów 404 i taki jeden błąd bardzo mnie ciekawi.

co chciał zrobić użytkownik/robot, który wpisał taki adres:
Kod
/theme/images/navGHTTP/1.0%20200%20OKServer:%20nginxDate:%20Sun,%2020%20Nov%202011%2020:23:47%20GMTContent-Type:%20text/htmlX-Powered-By:%20PHP/5.2.17Expires:%20Thu,%2019%20Nov%201981%2008:52:00%20GMTCache-Control:%20no-store,%20no-cache,%20must-revalidate,%20post-check=0,%20pre-check=0Pragma:%20no-cacheSet-Cookie:%20PHPSESSID=2c094c6bedd7;%20path=/X-Cache:%20MISS%20from%20localhostX-Cache-Lookup:%20MISS%20from%20localhost:3128Via:%201.0%20localhost%20(squid/3.0.STABLE19)Proxy-Connection:%20close%3C!DOCTYPE%20html%20PUBLIC

Podaję w wersji oryginalnej.

Tutaj wersja bardziej czytelna (%20 na spacje):
Kod
/theme/images/navGHTTP/1.0 200 OKServer: nginxDate: Sun, 20 Nov 2011 20:23:47 GMTContent-Type: text/htmlX-Powered-By: PHP/5.2.17Expires: Thu, 19 Nov 1981 08:52:00 GMTCache-Control: no-store, no-cache, must-revalidate, post-check=0, pre-check=0Pragma: no-cacheSet-Cookie: PHPSESSID=2c094c6bedd7; path=/X-Cache: MISS from localhostX-Cache-Lookup: MISS from localhost:3128Via: 1.0 localhost (squid/3.0.STABLE19)Proxy-Connection: close%3C!DOCTYPE html PUBLIC

ID sesji dla bezpieczeństwa zmodyfikowałem. Chociaż nie wiem czy to ma jakikolwiek sens.

Wszelka pomoc mile widziana smile.gif
eccocce
Co Cię tutaj tak zaintrygowało?
O ile mnie wzrok nie myli, jest to log odpowiedzi serwera... A masz może log zapytania klienta dla tej odpowiedzi?
Rafalsky.com
Albo nie rozumiem co masz na myśli i wtedy proszę o lepsze wytłumaczenie albo mnie nie zrozumiałeś.

To jest zapytanie klienta, na który serwer zgłosił błąd 404 bo faktycznie stron /theme/* nie ma w tej aplikacji.

Zaintrygowało mnie tak rozbudowane zapytanie, z którym pierwszy raz się spotykam. Myślałem, że to samotny robot szukający dziur w popularnych cmsach czy inne tego typu narzędzie. Wygląda niby jak zwykła poprawna odpowiedź serwera (200 OK), jednak dlaczego ta odpowiedź została dołączona do adresu i do tego jeszcze odwołująca się do /themes/images?

Nie jestem specjalistą od bezpieczeństwa i nie jestem w stanie stwierdzić czy istnieją ataki na tego typu żądania dlatego postanowiłem poszukać pomocy tu na forum. Jeżeli jest ktoś, kto jest mi w stanie wytłumaczyć dlaczego jakiś serwer tak się zachował i wysłał swoją odpowiedź na moją domenę w tej postaci to byłbym bardzo wdzięczny smile.gif
eccocce
Ach, już łapię. Spojrzałem właśnie na to HTTP/1.0 200 OK i pomyślałem, że wkleiłeś żądanie serwera zamiast zapytania klienta, a to w całości jest wywoływany adres. Wygląda trochę jak błąd. Poszukałem w sieci składowych zapytania i nie wygląda to na jakiś wzór używany do hackowania lub czegoś w tym stylu. Trochę dziwna sprawa, bo mówisz, że taki adres /themes/images(...) u Ciebie nie występuje. Było więcej zapytań od tego klienta?
Rafalsky.com
Jak na razie tylko jeden, ale errory na maila łapie dopiero od tygodnia więc może się więcej pojawić.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.