Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Przesyłanie danych z tabeli do tablicy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
KRISPI
[size="4"][/size]Mam taki problem bardziej opisowy bo do kodu jeszcze się nie zabrałem. Chodzi o zwykła tabelę powiedzmy 10 komórek na 10 komórek.
Komórki są puste. Po kliknięciu komórka ma zmieniać kolor na czerwony. Jednocześnie po kliknięciu do tablicy ma zostać wpisana wartość 1 po kolejnym kliknięciu komórka wraca do stanu poprzedniego i do tablicy zapisywana jest wartość 0.
Mój problem polega na tym że nie mam pojęcia jak przypisać wybraną komórkę do określonej pozycji w tablicy.
Np. klikam komórkę 2 w 1 wierszu. Jak zrobić żeby wpisać odpowiednią wartość pod t[0][1] ?
Za pomoc z góry jestem wdzięczny.
Niktoś
Wydaje mi się ,że tutaj nie będą potrzebne tablice dwówymiarowe.Efekt taki można uzyskać np.jq. W onclick event dla tabeli za pomocą metod child ,parent sprawdzasz ,która komórka została aktualnie kliknięta zmieniasz background kolor jak i wartość tej komórki.
abort
Ja tylko w kwestii formalnej: zmiana wartości z 1 na 0 i odwrotnie może być świetnie załatwiona jednym, bezwarunkowym przypisaniem:
$tablica[$i][$j] = 1 - $tablica[$i][$j];
Działa to dla wartości arytmetycznych (testowane), dla wartości logicznych powinno zadziałać coś podobnego (tego już nie testowałem):
$tablica[$i][$j] = ! $tablica[$i][$j];

Wszystko oczywiście przy założeniu, że operujesz na tablicach jako na strukturze danych. Ponadto jeśli zakładasz, że wiersze numerujesz od 1 (a nie od zera), to wcale nie musisz zmniejszać indeksu. Posługuj się indeksem wynikającym z naturalnego liczenia. Jak nie użyjesz jakiegoś indeksu, to go po prostu nie będzie (a co za tym idzie, pamięć nie będzie alokowana).
KRISPI
Cytat(Niktoś @ 22.11.2011, 16:54:42 ) *
Wydaje mi się ,że tutaj nie będą potrzebne tablice dwówymiarowe.Efekt taki można uzyskać np.jq. W onclick event dla tabeli za pomocą metod child ,parent sprawdzasz ,która komórka została aktualnie kliknięta zmieniasz background kolor jak i wartość tej komórki.

Masz rację ale nie napisałem że chciałbym odtworzyć stan tabeli po jej kolejnym wczytaniu tak żeby odzwierciedlał wprowadzone uprzednio zmiany.
I nie wiem czy w jq można to zrobić? Chodzi mi o to że z tablicy łatwo byłoby uzyskać konkretne dane( tam gdzie 0 komórka biała a tam gdzie 1 komórka czerwona).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.