Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Inspirujące PHP
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
IronStark
Witam,
temat pod tytułem "inspirujące", zapewne niektórzy pomyśleli, że będą linki do inspirującego kodu, aplikacji php smile.gif no właśnie, to ja bardziej chciałbym się zapytać czy takowe w ogóle istnieją smile.gif .
Od jakiegoś czasu nie mogę się zebrać w php, temat zaczyna mnie nudzić, cóż to tylko przetwarzanie danych, odbieranie formularzy, bieganie z bazą danych, budowanie różnych mechanizmów typu logowanie i łączenie w cms, sklepy i inne pierdoły.

Pytanie do prawdziwych programistów, co was jeszcze przy tym trzymie ? co w tym fascynującego ?
Aplikacje pod system wydają mi się dużo bardziej ciekawsze, gdyż nie mamy tam do czynienia w każdym kroku z danymi, co uważam za najnudniejszą nudę w php a co gorsze tylko dla nich php ma sensowny użytek.

Co o tym myślicie ? Co konkretnie jest tam ciekawego smile.gif ? Znacie jakieś inspirujące aplikacje php ?
IceManSpy
Jeśli znudził Ci się PHP to zmień język, proste. Albo zainteresuj się innym po godzinach.

Większość trzyma tutaj pewne praca, jaka się podejmują. W PHP możesz przecież tworzyć także pliki XML, obrazki, PDF, podpiąć pod to wszystko AJAX i tworzyć na prawdę fajne aplikacje.
IronStark
Cytat
Większość trzyma tutaj pewne praca, jaka się podejmują. W PHP możesz przecież tworzyć także pliki XML, obrazki, PDF, podpiąć pod to wszystko AJAX i tworzyć na prawdę fajne aplikacje.

no właśnie jakie, troche lipam tworzenie xml, pdf .. to dalej dane :/ Co innego aplikacje, narzędzia na system albo jakiś player .
W każdym razie nie idzie mi tu o zmianę języka czy pokazanie, że na desktopie jest ciekawiej, chodzi o to co, że chcę się dowiedzieć od was, jak to wygląda, jak to jest z tymi danymi wszechobecnymi zawsze w php przerabianymi smile.gif
chodzi o to co wy widziecie konkretnie ciekawego, że jeszcze tu jesteście. No bo chyba nie powiecie mi, że zaczęliście robotę i w niej ugrzęźliście bo płacą itp. komfort ohmy.gif
!*!
W każdym języku bazujesz na danych, nie ma bata żeby było inaczej. Jak Cie nudzą typowe "stringi", to zainteresuj się komunikacją PHP z kalkulatorem, czytnikiem kart pamięci itp.
Spawnm
PHP + JavaScript i jedziesz dalej wink.gif
IronStark
Cytat
W każdym języku bazujesz na danych, nie ma bata żeby było inaczej. Jak Cie nudzą typowe "stringi", to zainteresuj się komunikacją PHP z kalkulatorem, czytnikiem kart pamięci itp.

ołkej ale w php wyjątkowo dużo, chyba, że robisz worda na desktopie. W końcu chodzi o zarządzanie treścią, dynamiczne www. etc
Php może łączyć się z czytnikiem kart ?

Cytat
PHP + JavaScript i jedziesz dalej

i co w tym zestawieniu ciekawego ?
Niktoś
Szukasz całkowitej odmiany??Zainteresuj się programowaniem niskopoziomowym-wykreuj jakieś sterowniki itp.
!*!
teoretycznie z php połączysz się z tosterem, w praktyce, nikt przy zdrowych zmysłach za to się nie zabiera wink.gif jak się wypalasz, znajdź sobie hobby.
Niktoś
Ja nie mówiłem o php tylko o językach assemblerowych, które przeznaczone są do tego celu biggrin.gif
W PHP powłoką systemu nie zabardzo się pobawisz.
cycofiasz
Mnie na przykład "jara" sklep internetowy w php gdzie ludzie mogą coś kupić, zapłacić i otrzymają przesyłkę w fizycznej postaci. A jak Ciebie inspiruje np super grafika 3d, ruszanie postacią dżojstikiem to z dala od php.
!*!
Cytat(Niktoś @ 26.11.2011, 23:02:55 ) *
W PHP powłoką systemu nie zabardzo się pobawisz.

Zależy co rozumiesz przez "powłokę systemu", bo na upartego się da wink.gif i wszytko zależy też co sobie z PHP "skompilujesz", bo kto komu broni parzyć kawę przez polecenie $kawa->teraz() wink.gif inną kwestą jest to czy PHP powinno być do tego wykorzystywane.
everth
Mi przypomina się tylko temat jak ktoś tutaj pytał się o możliwość użycia PHPa do sterowania portem RS232 (chodziło chyba o aktualizację danych w kasach fiskalnych), okazało się przy tym że ktoś już napisał klasę do tego (co prawda nie do końca 100% natywnie bo używał do kontroli pliku w /dev) - ale zawsze to coś "inspirującego" smile.gif
Speedy
Cytat(everth @ 26.11.2011, 23:51:01 ) *
Mi przypomina się tylko temat jak ktoś tutaj pytał się o możliwość użycia PHPa do sterowania portem RS232 (chodziło chyba o aktualizację danych w kasach fiskalnych), okazało się przy tym że ktoś już napisał klasę do tego (co prawda nie do końca 100% natywnie bo używał do kontroli pliku w /dev) - ale zawsze to coś "inspirującego" smile.gif

RS232, to port szeregowy typu COM. W PHP można obsługiwać tego typu porty. Przykładowa klasa, która to umożliwia: http://www.phpclasses.org/browse/file/17926.html .
Generalnie, przydaje się to wtedy, jeśli ktoś chce połączyć aplikację webową z jakimś urządzeniem zewnętrznym (np. sterowanie lub odczyt danych).

Jeśli chodzi o ciekawe projekty, to nikt Ci nie broni pisać w czym innym, niż PHP zawodowo, czy hobbistycznie. Możesz wybrać inny język webowy, albo w ogóle pisać zupełnie co innego - np. aplikacje systemowe, na smartfony, systemy wbudowane, aplikacje przemysłowe etc. Możliwości jest mnóstwo, tylko trzeba się na coś zdecydować.

Jeśli chodzi o ciekawe projekty w samym PHP, to chyba jednym z ciekawszych, które pisałem, pomijając klasyczne CMS-y, sklepy, zwykłe strony, etc., był system rezerwacji biletów lotniczych, gdzie trzeba było komunikować się z zewnętrznym serwerem, pobierać i przetwarzać dane w formacie XML. Dodatkowo, było tam sporo zabawy z AJAX-em i JavaScriptem, prezentowanie poglądowego planu lotu na Google Maps itd. W zasadzie, nic szczególnego, ale jest to coś innego, niż zwykła aplikacja CRUD. W PHP możesz też napisać warstwę dla aplikacji Layar i bawić się w rozszerzoną rzeczywistość. Możesz też kupić sobie Arduino nawiązać komunikację z systemem wbudowanym. Możesz też olać PHP i pisać aplikacje nie-webowe w czymś innym.
rafio
Cytat(cycofiasz @ 26.11.2011, 23:29:37 ) *
Mnie na przykład "jara" sklep internetowy w php gdzie ludzie mogą coś kupić, zapłacić i otrzymają przesyłkę w fizycznej postaci. A jak Ciebie inspiruje np super grafika 3d, ruszanie postacią dżojstikiem to z dala od php.

U mnie podobnie. "Jara" mnie pisanie w PHP rzeczy które umożliwiają ludziom wymianę dóbr i/lub myśli. Miło po godzinach pracy potem wejść na taką stronę i zobaczyć że ta już żyje własnym życiem.
skowron-line
Java for Android. Polecam fajna odskocznia od PHPa.
IronStark
Cytat
U mnie podobnie. "Jara" mnie pisanie w PHP rzeczy które umożliwiają ludziom wymianę dóbr i/lub myśli. Miło po godzinach pracy potem wejść na taką stronę i zobaczyć że ta już żyje własnym życiem.

aha, no m nie to raczej nie kręci :/
Spróbuję c# , app 4 android, ios.

Ale wymieniajcie dalej co was w php kręci smile.gif
Niktoś
Z moich odczuć wynika tak,że programiści c# są "mistrzami" obiektówki, programiści php mistrzami pro-ajaxowych i js rozwiązań.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.