Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pilne - relacyjna baza danych
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
bunik
Witam,
miałem stworzyć własną relacyjną bazę danych. Zdecydowałem się na pizzerię. Czy może ktoś napisać, czy jest ona poprawna?

Z góry bardzo dziękuję, naprawdę mi bardzo na tym zależy.

5k7
Jest dobrze wink.gif założenia o których piszesz są bardziej przydatne przy diagramach związków encji (ERD). Baza danych zgodna z założeniem, brak nadmiarowych danych. Zanim to gdzieś pokażesz to zmień nagłówek tabeli pracowników bo masz Klient x2 wink.gif

Pozdr
bunik
A no tak, tak, mój błąd.

Dzięki wielkie za ocenę, pierwszy raz zrobiłem to sam i mam nadzieję, że to zaliczę. Jeszcze raz dzięki.
exood
przy takich (i dokładnie takich) założeniach i polach w bazie danych tabele klient, pracownik, dostawca zamieniłbym na jedną tabelę (w każdej masz takie same pola) o nazwie np. "osoba". do tabeli dodałbym pole "role_id" gdzie np. 1 to bedzie klient, 2- dostawca, 3- pracownik. - ale to tylko dla takich założeń i takich danych jak podane wyżej.
Doświadczenie podpowiada jednak, że w dużym, działającym systemie powinny być dwie tabele pracownik (pracownik + dostawca) i klient smile.gif
uupah5
Cytat(bunik @ 30.11.2011, 16:34:45 ) *
miałem stworzyć własną relacyjną bazę danych. Zdecydowałem się na pizzerię. Czy może ktoś napisać, czy jest ona poprawna?

składniki pizzy wydzielić do osobnej tabeli i połączyć relacją.

w żywym systemie rozdzieliłbym adresy od osób, oraz konktakty (mail, tel) również.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.