Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Licznik gości online
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Sevox
Witam, mam taki problem, ponieważ mam stronę w html (index.html) . I chciałbym do tego indexu dodać skrypt php wyświetlający aktualną liczbę gości na stronie. Tylko problem tkwi w tym, że ja nie mam na swojej stronie jeszcze funkcji użytkowników. Czy da się zrobić tak, że wykrywa jakoś po ip czy jak czy ktoś jest na stronie? Znalazłem taki skrypt :

Kod
<?
         $plik = "online.txt";
             $czas = 60;
                 $t = time();
             $ip = $HTTP_SERVER_VARS['REMOTE_ADDR'];    
         $u = explode("\n", str_replace("\r", "", @join("", @file($plik))));
         foreach($u as $i => $v) {
             $e = explode("|", $v);
             if($e[0] == $ip || $e[1] < $t) unset($u[$i]);
         }
         $u[] = $ip . "|" . ($t + $czas);
         $fp = fopen($plik, "w");
             flock($fp, 2);
                 fputs($fp, join("\n", $u));
             flock($fp, 3);
         fclose($fp);
         echo 'Teraz online: '.count($u);
    ?>

Ale nie za bardzo wiem jak ja mam go zastosować do swojego index.html żeby mi się na stronie wyświetlił.
Ruch Radzionków
a nie możesz zamienic index.html na php
amii
Masz dostęp do ustawień Apache na serwerze ? Bo inaczej nie przparsujesz pliku .html
Sevox
A ja nie wiem czy mam te apache, kupiłem hosting na .xaa.pl. Wie ktoś jak tam włączyć apache? :/
Mackos
Sevox, hosting który podałeś obsługuje PHP w związku z tym, apache nie musisz w żaden sposób włączać wink.gif
Chodzi na dobry początek o to że jeśli masz plik index.html to skrypt w php który wkleiłeś do tego pliku po prostu nie zadziała.
Koniecznym jest żebyś zmienił nazwę pliku na index.php
Jeśli to zrobisz to cały ten skrypt, który wkleiłeś na forum musisz umieścić w pliku tam gdzie najlepiej jeśli będzie wyświetlany.
Sevox
Zmieniłem index.html na index.php i wszystko działa, wielkie dzięki.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.