Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [css] pozycja tla
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
-GoGo-
Witam

Mam menu, w nim sa separatory. Nie chce robic <div class="separator"></div>, wiec zrobilem sobie tak, ze kazdy <a> ma background: url('separator.png') no-repeat left center; do daje zadowalajacy efekt, ale wtedy separator jest po lewej stronei danego linku, co brzydko wyglada w przy :hover.

Wymyslislem sobie ze polowa separatora mogla by byc po lewej, a druga po prawej(separator ma 2px)
zrobilem tak: background: url('separator.png') -1px center;, co daje zadowalajacy efekt, tylko nie wiem jak to samo zrobic po prawej - jak zrobic tlo po prawej wysuniete o 1px
CSS nie przyjmie mi czegos takiego:
  1. background: url('separator.png') right center 1px 0;

Jest na to jakis sposob pomijajacy tworzenie w tym celu 2 obrazkow?(aby nie bylo jeszcze bardziej skomplikowane)

Z gory dziki za wszelkie odpowiedzi
Pozdrawiam
Kamil
Sephirus
Ogólnie nie da się teraz wrzucić dwóch obrazków tła i to każdy w innej pozycji (pracują nad tym z tego co wiem tongue.gif)

Ale możesz pokombinować zamiast tego z dynamicznym tworzeniem elementów...

Mówisz, że nie chcesz czegoś takiego jak ELEMENT-[DIV_Z_SEPARATOREM]-ELEMENT-[DIV_Z_SEPARATOREM]-ELEMENT-itd...

Można użyć pseudoklas :after lub :before aby dynamicznie wrzucić taki separatorek graficzny bez zapisywania tego w HTML wink.gif

Sprawdź to wink.gif
cssmaster
Cytat(Sephirus @ 9.12.2011, 17:01:52 ) *
Ogólnie nie da się teraz wrzucić dwóch obrazków tła i to każdy w innej pozycji (pracują nad tym z tego co wiem tongue.gif)

1. background: url() no-repeat left center, url() no-repeat right center;

Cytat(Sephirus @ 9.12.2011, 17:01:52 ) *
Można użyć pseudoklas :after lub :before aby dynamicznie wrzucić taki separatorek graficzny bez zapisywania tego w HTML wink.gif

Niestety nie, ale dzieki za odp.
grzeee
No ale to już użyłeś CSS3 tongue.gif więc jak nie korzystasz z dodatkowych ficzerów wspomagających CSS3 w inny przeglądarkach to będzie lipa.

Jeśli te linki mają zawsze stałą szerokość to daj to w jednym background
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.