Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL] Problem z sortowaniem wyników
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
samuello
Posiadam kod, który sortuje rekordy z bazy danych wg danej kolumny:

1. <?php
  2. $zapytanie = mysql_query("SELECT * FROM foto ORDER BY id DESC LIMIT 10");
  3. <html>
  4. <head>
  5. </head>
  6. <body>
  7. <?php
  8.  
  9. $y = 1;
  10. while($row = mysql_fetch_array( $zapytanie ))
  11. {
  12. $hotlist[$y] = $row['id'];
  13. $y = $y+1;
  14. }
  15.  
  16. echo '<br />';
  17. print_r($hotlist);
  18.  
  19. ?>
  20. </body>
  21. </html>

W bazie danych znajdują się 3 elementy o 'id' kolejno 1, 2, 3. Natomiast tablica $hotlist, utworzona przez pętlę while, posiada 2 elementy. Gdy dodałem do bazy danych kolejny rekord - a więc jest ich w sumie 4 - to tablica hotlist ma 3 elementy. W jednym i drugim przypadku brakuje elementu, który po posortowaniu powinien być na pierwszej pozycji... Gdzie popełniłem błąd, który powoduje brak jednego elementu?
Niktoś
Odpowiedź prosta daj
$y = 0;
samuello
Cytat(Niktoś @ 10.12.2011, 21:12:18 ) *
Odpowiedź prosta daj
$y = 0;

Niestety to nie pomaga... Zmienia się numeracja elementów tablicy hotlist (są wtedy od zera, a nie jak u mnie od 1), ale nadal brakuje jednego elementu. Jeżeli zmienię kolejność sortowania to jest to samo sad.gif
timon27
Przetestowałem ten kod (z y=0) i mnie wychodzi prawidłowa liczba.
Podaj prawdziwy kod.
Bo w tym brakuje '?>', co nasuwa wnioski, że nie jest to kopiuj-wklej tylko coś wycinałeś.
Chcesz coś wyciąć przed pokazaniem - wytnij to u siebie, przetestuj, a potem dopiero pytaj tu.
abort
timon27 pisze prawdę - to nie jest cały kod.
Dwa razy otwierasz "<?php", nigdzie nie zamykasz. W dodatku mieszasz czysty html w kodzie PHP - to chyba nie przypadek... Sklejałeś kod i czegoś istotnego zapomniałeś nam przekazać. Skutek jest taki, że nie jesteśmy Ci w stanie pomóc.

Mam silne podejrzenie, że gdzieś zapodziała się jakaś instrukcja "mysql_fetch_array", która zwraca jakąś wartość, której nie zachowujesz.

Podrzuć CAŁY kod - niemal na pewno gdzieś coś robisz z tym pierwszym wierszem. Pytanie tylko "gdzie i co".
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.