mam taki testowy kod, który ma wykonywać jakieś zdarzenie po najechaniu myszką na lewy bądź prawy div, które znajdują się na obrazku, który jest na środku strony. Problem w tym, że nie działa zdarzenie onmouseover w przypadku Internet Explorer na innych przeglądarkach to działa. Zauważyłem, że gdy divom id3a i id3b dam kolor tła wtedy i na IE zaczyna to działać, jednak kolor tła mi tam niepotrzebny.
<html> <head> <style> #id1 { position:relative; text-align:center; width:100%; height:500px; } #id2 { width: 450px; height:337px; } #id3 { position:absolute; left:0; top:0; } #id3a { width:50%; height:100%; float:left; /* background-color:red; */ } #id3b { width:50%; height:100%; float:right; /* background-color:blue; */ } </style> <script> function onmouseoverIdA(){ alert('yeah A!!!'); } function onmouseoverIdB() { alert('yeah B!!!'); } function test_id3() { _div_width = document.getElementById('id1').offsetWidth; // szer diva _width = 450; // szer. obrazka _offset = (( _div_width - 450 ) / 2) + 'px'; document.getElementById('id3').style.left = _offset; document.getElementById('id3').style.width = _width; document.getElementById('id3').style.height = '337px'; } </script> </head> <body> <div id="id1"> <div id="id3"> </div> </div> <script> test_id3(); </script> </body> </html>
Problem rozwiązany najprościej jak się da, przeźroczyste tło.