Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP][JavaScript] Tablica z polami
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
gabcio
Witam,

Potrzebuje zrobić w js automatyczne dodawanie pola text po kliknięciu dodaj pole

Zrobiłem i działa, ale nie potrafię tego ubrać w tablice , aby każde kolejne pola mogły być dodane do SQL.

Mój skrypt w js
  1. <script type="text/javascript">
  2. function showInput()
  3. {
  4. var htmlCode;
  5. var btnDelete;
  6.  
  7. htmlCode = "<label for='pa1' style='display: inline-block; width: 150px; height: 18px; background-color:#E5F2B8;'>Model telefonu</label><input type='text' size='30'/><br /><label for='pa5' style='display: inline-block; width: 150px; height: 18px; background-color:#E5F2B8;'>Mac telefonu</label><input type='text' id='pa5' name='mac' size='30' class='formNone'/><br /><br>";
  8.  
  9. myDiv = document.getElementById("myDivElement");
  10.  
  11. myDiv.innerHTML += htmlCode;
  12.  
  13.  
  14. btn_delete = "<input type='button' onClick='clearScreen();' value='Clear form' />";
  15.  
  16. delDiv = document.getElementById("delDivElement");
  17.  
  18. delDiv.innerHTML = btn_delete;
  19.  
  20. }

Wywołanie

1. <div id="myDivElement"></div>
  2. <input type="button" value="Dodaj kolejny telefon" onClick="showInput();" />

Teraz w jaki sposób zrobić , aby każde kolejne pola , które się pojawią trzymały zmienne, które wpiszę i podadzą do SQL

Dziękuje z góry za pomoc.
timon27
Musisz inaczej ponazywać inputy - w twoim kodzie po pięciorrotnym kliknięciu 'dodaj' będzie pięc inputów o nazwie 'mac' (na przykład).
Wprowadź licznik w javascript i ponazywaj inputy mac1, mac2...

W phpie przechwytującym robisz coś w stylu:
  1. <?
  2. $i=0;
  3. while(isset($mac{$i})){
  4. robisz cośtam ze zmienną $mac{$i}
  5. $i++;
  6. }
  7. ?>
gabcio
Myślałem i w sumie to nie wiem jak zrobić ten licznik.
Czy ktoś chętnie mógł by pokazać nim więcej ?
nospor
A po co licznik? Wystarczy dla pola nadać nazwę tablicową
nie: name="jakasnazwa"
a: name="jakasnazwa[]"

Wówczas w $_POST to pole będzie pod indeksem: jakasnazwa i będzie to tablica wartości ze wszystkich pól o nazwie jakasnazwa[]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.