Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php + mysql] Pobieranie nazw kolumn tabeli SQL
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Foxer
Witam smile.gif.

Posiadam tabelę w MySQL, która kojarzy użytkowników mojej strony z grupami do jakich są przypisani. Wygląda to tak:

Skrypt, który tworzy grupy, automatycznie dodaje nową kolumnę w powyższej tabeli o nazwie równej nazwie grupy. Oczywiście ilość grup, ich nazwy mogą ulec zmianom, tzn. z czasem liczba grup wzrośnie lub zmaleje, nie będzie zawsze taka sama, czyli tym samym liczba kolumn w powyższej tabeli będzie wzrastała lub malała itd.

000002 i 000001 to id użytkowników. W kolumnach grup: 0 odpowiada NIE przypisaniu do grupy, a 1 przynależeniu do danej grupy.

Mój problem polega na tym, że chciałbym wyświetlić na stronie php, nazwy grup (czyli jednocześnie nazwy kolumn), do których należy dany user. Np. chcę wyświetlić grupy do których należy user 000001, czyli: moderatorzy i administratorzy.

Jak to zrobić? Jaka funkcja odpowiada za wyświetlanie nazw kolumn tabel, bądź jaki jest na to sposób?

Proszę o pomoc smile.gif.
Jojo
Mógłbyś zrobić coś takiego:
  1. <?php
  2. $resResult = mysql_query( &#092;"SELECT * FROM grupy\" );
  3. $arrRow = mysql_fetch_array( $resResult, MYSQL_ASSOC );
  4. foreach( $arrRow as $strKey => $strValue )
  5. {
  6. echo $strKey . '<br />';
  7. }
  8. ?>
Foxer
Dzięki smile.gif, to z pewnością rozwiąże mój problem, jednak jednocześnie trochę skomplikuje mój skrypt worriedsmiley.gif.
Może ktoś jeszcze ma jakiś pomysłquestionmark.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.