Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Zarządzanie uprawnieniami użytkowników
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
o2w5n778
Witam!
Muszę dopisać w skrypcie zarządzanie uprawnieniami użytkowników. Uprawnienia te będą wypisane po przecinku w odpowiedniej kolumnie bazy danych MySQL. Mój problem polega na tym że nie wiem jakim sposobem sprawdzać czy pośród tych wymienionych uprawnień (po przecinku) znajduję się właśnie to potrzebne uprawnienie.

Z góry dziękuję za udzieloną pomoc.
jacobson
nie rozumiem dokladnie tego co chcesz osiagnac. A nie lepiej stworzyc "grupy" z odpowiednimi uprawnieniami i strone podzielic dla tych uzytkownikow ? a jak chcesz tak jak mowisz to stworz sobie jakiegos inta w bazie i wstawiac 0,1 w zaleznosci od uprawnien no tylko musisz okreslic ktore 0 i 1 po przecinkach odpowiadaja za jakie uprawnienia.
r4xz
ja polecam jednak tabelę typu:
nazwa/numer uprawnienia | id_użytkownika

i tak jeden użytkownik ma kilka rekordów, jednak nie jest to wcale obciążenie. ba, nawet bardziej wydajne (jeśli się mylę, to wyprowadźcie mnie z błędu) i dodatkowo elastyczne (no i chyba rozwiązuje twój problem).

co do grup - też jest to jakieś wyjście, jednak zależy to już od aplikacji jakiej piszemy.
grupy dla dużych portali, milionów użytkowników - jak najbardziej ok, jednak w aplikacji do zarządzania firmą przydaje się szczegółowe określanie uprawnień
o2w5n778
Dzięki za oświecenie smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.