Cytat(mortus @ 20.12.2011, 22:36:03 )

Przykładowa kasa nie umożliwia zapisania co zostało zakupione. Załóżmy, że kasa to:
Kasa_1 { idzakupu, idpracownika, towar, ilosc_zakupow, waga_zakupow, data}
SELECT `towar`, SUM(`ilosc_zakupow`), SUM(`waga_zakupow`) FROM (
SELECT `towar`, `ilosc_zakopow`, `waga_zakupow` FROM `Kasa_1` WHERE `data` = '2011-10-11'
UNION
SELECT `towar`, `ilosc_zakopow`, `waga_zakupow` FROM `Kasa_2` WHERE `data` = '2011-10-11'
UNION
SELECT `towar`, `ilosc_zakopow`, `waga_zakupow` FROM `Kasa_3` WHERE `data` = '2011-10-11'
UNION
SELECT `towar`, `ilosc_zakopow`, `waga_zakupow` FROM `Kasa_4` WHERE `data` = '2011-10-11'
UNION
SELECT `towar`, `ilosc_zakopow`, `waga_zakupow` FROM `Kasa_5` WHERE `data` = '2011-10-11'
UNION
SELECT `towar`, `ilosc_zakopow`, `waga_zakupow` FROM `Kasa_6` WHERE `data` = '2011-10-11'
UNION
SELECT `towar`, `ilosc_zakopow`, `waga_zakupow` FROM `Kasa_7` WHERE `data` = '2011-10-11'
UNION
SELECT `towar`, `ilosc_zakopow`, `waga_zakupow` FROM `Kasa_8` WHERE `data` = '2011-10-11'
) `zakupy` GROUP BY `towar`
Tylko moim zdaniem cała baza jest skopana.
Tak zgadzam się z tym co napisałeś że kasa nie umożliwia zapisania co zostało zapisane, ale nie wypisywałem wszystkich pól z tabeli. Znajdują się tam również towary, oraz inne ważne pola.
Napisałem tutaj, ponieważ chciałem zobaczyć w jaki sposób mogę pobrać przykładowe dane z wielu tabel.
Cytat(max_mcee @ 20.12.2011, 22:40:03 )
Nie lepiej zrobić z tego jednej tabeli ?
Potem sumować po dacie i id danej klasy ?
Teoretycznie tak, ale ostatnio dużo siedziałem nad lekturą Access'a i wyczytałem że lepiej nie pakować wszystkiego do jednego wora, tylko jedną tabele podzielić na kilka i połączyć je relacjami. I tą samą zasadę zastosowałem tutaj.
Ok, daruje sobie przenośnie i napiszę jak faktycznie wygląda moja baza i jak planuje ją "zagospodarować"
CODE
pojemniki {id_pojemnik | nr_pojemnik | waga}
pracownicy {id_pracownik | imie | nazwisko | brygada}
produkcja {id_produkcja | ilosc_szt | ilosc_wg | zmiana | sr_wg_pr | data | braki | braki_pr | brygada}
maszyna1 {id_produkcja | id_pojemnika | id_pracownik | ilosc | waga | zmiana | data | brygada}
.
.
.
maszyna8{j/w}
Jak zauważyliście nie chodzi tutaj o kasy w warzywniaku, tylko o raport produkcyjny.
Na koniec każdej zmiany z każdej maszyny spisuje raport ile i czego zostało wyprodukowane. Te informacje są zapisywane w tabeli odpowiadającej konkretnej maszynie. To mam zrobione.
Następnie muszę pobrać te wartości, zsumować je i robić na nich działania (średnia waga produktu, procent braków itd). Po tych wszystkich obliczeniach chciałbym te dane zapisać w tabeli "produkcja".
Myślę że dzięki temu będę mógł później w łatwy sposób tworzyć raporty z konkretnych dni.
Co to tego kodu powyżej to sprawdze go jutro (tzn dzisiaj

) i dam znać jak się sprawdza.
Pozdrawiam