Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MSSQL]Struktura tabeli zamówienie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kunegunda
Witam, projektuje sobie na zaliczenie małą bazę sklepu (nie internetowego). Już sobie rozrysowałem wszystkie tabele i schemat wygląda nawet ok. Mam tylko problem z tabelą Zamówienia. Przeglądając kilka przykładowych baz w Internecie, natknąłem się na określenie "Data zrealizowania". Tylko nie wiem teraz czy data zrealizowania zamówienia to data w której towar został przygotowany do odbioru, czy data odebrania towaru przez klienta?
nospor
No to rozbij to na dwa pola:
DATA_PRZYGOTOWANIA
DATA_ODBIORU
i problem z głowy.
kunegunda
Cytat(nospor @ 29.12.2011, 14:15:29 ) *
No to rozbij to na dwa pola:
DATA_PRZYGOTOWANIA
DATA_ODBIORU
i problem z głowy.

Dzięki, chyba tak zrobie. Tylko pozostaje jeszcze jedna kwestia. W tabeli Zamówienie ma pole Termin_platnosci (w dniach) po którego przekroczeniu zamówienie zostaje anulowane. I teraz nie wiem czy ten termin mam liczyć od daty zamówienia czy od daty przygotowania towaru?
nospor
Z tego co widzę jak zamawiam coś przez internet, to dopóki nie zapłacę, to nic nie przygotowują. Wieć chyba liczy się termin zamówienia.
No ale to wszystko zależy od założeń.
kunegunda
Cytat(nospor @ 29.12.2011, 15:10:31 ) *
Z tego co widzę jak zamawiam coś przez internet, to dopóki nie zapłacę, to nic nie przygotowują. Wieć chyba liczy się termin zamówienia.
No ale to wszystko zależy od założeń.

Tak racja, ale to nie ma być sklep internetowy tylko stacjonarny dla dużych klientów, gdzie przygotowanie towaru dla klienta zajmuje trochę czasu.
nospor
No to chyba masz jakieś założenia jak to ma się odbywać? A jak nie masz to wymyśl te założenia, a potem przy zdawaniu projekt napisz: "założenie było takie a takie dlatego to pole należy liczyć od tego do tego."
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.