Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Czasowy limit
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kropamk
Witam.

Chcę zrobić czasowy limit dodawania komentarzy np. 5 komentarzy na godzinę. Czy dla każdego użytkownika chcę dodać takie ograniczenie. Proszę o jakieś wskazówki.

Pozdrawiam.
piotrooo89
Zrób loga w bazie z dodawaniem komentarzy przez user'a później wyciągaj ostatnie 5 policz odpowiednio jak się to w czasie rozkłada i no jeśli od teraz minęła godzina a user ma 4 komentarze to może dodać jeszcze jeden, jak mniej ma obecnie to może odpowiednio więcej i w sumie to tylko tyle.
r4xz
Cytat(piotrooo89 @ 29.12.2011, 14:52:36 ) *
Zrób loga w bazie z dodawaniem komentarzy przez user'a później wyciągaj ostatnie 5 policz odpowiednio jak się to w czasie rozkłada i no jeśli od teraz minęła godzina a user ma 4 komentarze to może dodać jeszcze jeden, jak mniej ma obecnie to może odpowiednio więcej i w sumie to tylko tyle.

+ usuwaj stare logi jeśli nie są ci potrzebne
piotrooo89
Cytat(r4xz @ 29.12.2011, 14:53:46 ) *
+ usuwaj stare logi jeśli nie są ci potrzebne

log z założenia się nie usuwa, po to właśnie jest aby logować zdarzenia smile.gif
nospor
Cytat
log z założenia się nie usuwa, po to właśnie jest aby logować zdarzenia
Ja przykładowo usuwam stare logi co mają kilka miesięcy. Nie widzę potrzeby by mi tabela z logami puchła w nieskonczonosc. Jak dla ciebie kilka miesięcy to za dużo to można usuwać starsze niż parę lat. A jak masz bardzo ważne logi to je sobie archiwizuj a potem usuwaj z normalnej tabeli. Skoro przeprowadzasz operacje na tabeli z logami to bez sensu jest tam ciągle trzymać petryliard danych i zamulać obliczenia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.