Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Jak zastosować continue w pętli while
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Octobus
Wiem że to pytanie typowo lamerskie ale jak zastosować continue w pętli while. Pętla ta wykonuje określoną operacje jednak czasem w środku jej wykonywania operacja jest skończona i nie ma sensu iść dalej bo to zajmuje czas. Chcę więc zrobić warunek który przeskoczy na następne wykonanie pętli nie wykonując tego "okrążenia" do końca.
cycofiasz
  1. while(warunek)
  2. {
  3. //coś
  4. if(coś == nie warto brnąć dalej) continue;
  5. //coś
  6. }
Octobus
Cytat
Cannot break/continue 1 level
cycofiasz
Pokaż kod bo coś namieszałeś
Octobus
Kod jest bardzo obszerny, w sumie 800 linijek, poza tym nie mogę go udostępnić ale w skrocie:
Kod
while (true)
{
//if'y, pętle while oraz for (wszystkie pozamykane)
include 'plik.php';
}

jeśli daje w pierwszej linijce pliku plik.php continue; wyskakuje taki blad;
thek
Bo jak ma zaincludowany plik wiedzieć że jest w pętli? On widzi swój poziom i stąd zonk. Obejmij warunkiem IF ten include, bo nie wiem czy o to Ci chodzi, ale jest to chyba rzecz opcjonalna.
Octobus
include zawsze jest, wczesniejsza czesc kodu to tylko przygotowanie danych do includowanego pliku. W sumie powinno byc require_once ale nie wazne. Ok więc plik includowany widzi tylko swoja czesc (eh) macie moze jakis pomysl jak to zrobić ? Narazie dałem warunki
Kod
if($cos!=$costam)
$skip=true

a dalej z 6 takich blokow
Kod
if(!$skip){
...wykonuj kod...
}

wyglada to slabo ... ale dziala
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.