Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][PHP] Problem z kodowaniem znaków
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Puzi
Witam,
Mam pewien problem i nie wiem jak sobie z nim poradzić.
Mam stronę, która na serwerze lokalnym wyświetla się poprawnie, nie ma problemu z polskimi znakami diakrytycznymi. Po umieszczeniu strony na serwerze zewnętrznym zamiast polskich znaków diakrytycznych wyświetlane są krzaki. Strona kodowa ustawiona jest na ISO-8859-2.

Czy kodowanie znaków jest może uzależnione od jakiejkolwiek konfiguracji serwera?

Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
spider007
Nie wiem czy kodowanie znaków jest uzależnione od konfiguracji serwera.

Ten temat jakiś czas temu przerabiałem. Ja ogólnie piszę w edytorze notepad++ i jest taka opcja że gdy już masz napisany kod wchodzisz w format i wybierasz sobie koduj utf-8

UTF-8 daje Tobie polskie znaki,

Jeszcze jest jeden sposób ale go sie używa w html-u, w dokumencie wpisuje się taki kod:
  1. <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=utf-8">

Puzi
To raczej nie jest w tym problem, ponieważ na innym serwerze polskie znaki wyświetlają się już dobrze.
Barcelona
Jak już się uparłeś na ISO-8859-2 to przeleć swój kod gżegżółką, powinno pomóc.

Jednak i tak radzę Ci robić strony w UTF-8. Nie będziesz musiał tak kombinować z krzakami.

@spider007, jak też korzystam z notepad++, tylko jak koduje znaki to już na UTF-8 bez BOM, samo UTF może robić błędy z sesją.
Puzi
OK... już znalazłem.

Na serwerach ustawione są różne domyślne kodowania, które przesyłane są przez nagłówki HTTP.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.