Mam taki kod, który ma za zadanie określić kategorię i sumę wydatków za konktretną kategorię i ogólną sumę wydatków:
Zrobiłem to w następujący sposób
$year=$_POST['rok']; $month=$_POST['miesiac']; $sql="select distinct kategoria, sum(kwota) as suma from obroty where date_format(data,'%Y%m')='$year$month' and kierunek='z' group by 1"; echo "<table class=\"wyniki\" id=\"rez\"> <tr><td>nazwa wydatku</td><td>miesiąc ($month.$year)</td></tr>"; while ($rekord=mysqli_fetch_array($result, MYSQLI_ASSOC)){ $kategoria = $rekord['kategoria']; $suma = $rekord['suma']; "<tr><td>$kategoria</td><td>$suma</td></tr>"; } $sql2="select sum(kwota) as suma2 from obroty where date_format(data,'%Y%m')='$year$month' and kierunek='z'"; while ($rekord2=mysqli_fetch_array($result2, MYSQLI_ASSOC)){ $pelna_suma= $rekord2['suma2']; "<tr><td>Suma</td><td>$pelna_suma</td></tr>"; }
I wszystko OK. Działa jak powinno. Jednak chciałbym się dowiedzieć czy da użyć funkcji array_sum, tak żeby nie trzeba było zadawać 2 osobnych pytań. Chodzi mi o to czy w zmianną $suma możnaby potraktować jako array. Mam jakieś zaćmienie, bo nie bardzo wiem jak to zrobić. Może ktoś mi dać jakąś podpowiedź?