Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Nowa linia
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Mateoo88
Witam, uporałem się z jednym problemem i automatycznie wyskoczył drugi.
po dodaniu $header cały tekst z $msg ustawił się w jednej lini. Co może być tego powodem?
Dziękuje za pomoc

1. $msg = "From : $name \r\ne-Mail : $email \r\nSubject : $subject \r\n\n" . "Message : \r\n$message" . "\r\n";
  2. $header = "MIME-Version: 1.0" . "\r\n" . "Content-type: text/html; charset=UTF-8";
  3.  
  4. mail($to, $subject, $msg, $header );
Pawel_W
zmieniłeś content-type na html - w htmlu nową linię robi się za pomocą <br /> smile.gif
untorched
W $header masz zadeklarowane, że typ wiadomości to text/html. Więc jak w HTML'u tworzymy nową linię? A no po prostu zamień w $msg wszystkie \r\n na <br /> i gotowe.

1. $msg = "From : $name<br />e-Mail : $email<br />Subject : $subject<br /><br />Message :<br />$message<br />";
  2. $header = "MIME-Version: 1.0" . "\r\n" . "Content-type: text/html; charset=UTF-8";
  3.  
  4. mail($to, $subject, $msg, $header );

Powinno być okej : )

//Edit:
@Pawel_W, wyprzedziłeś mnie ; P
Mateoo88
Dziękuje za pomoc ! Jest tak jak napisaliście ! smile.gif

Jeszcze jedno takie małe pytanie żeby nie zakładać drugiego tematu. Co w php znaczy /r
untorched
To są znaki oznaczające nową linię. Na platformie windows używa się \r\n, na linuksie \n, a na mac'u \r. Wszyscy jednak używają \r\n, gdyż zadziała jako nowa linia na każdej platformie : P Chyba, że ktoś potrafi to inaczej wyjaśnić lub ja mówię źle : )
Mateoo88
Rozumiem, czyli teraz jak zmienilem content-type na html to moge skasować i /n i /r bo na każdej platformie <br />działa tak samo, dobrze rozumiem?
-kaem-
<br /> zadziała w każdym kodzie HTML, przecież to jest jeden z jego znaczników
untorched
Zmieniłeś typ wysyłanej treści na HTML, więc to co wyślesz w wiadomości będzie rozpoznawane jako kod HTML, a nie zwykły tekst. Nowa linia w HTML'u to <br /> i koniec tematu. : )
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.