Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pole wpisu ilości zakupowanego produktu
Forum PHP.pl > Forum > PHP
nikestylex7
Mam problem gdyż nie wiem jak to zrobić. Na razie mój skrypt obsługuje tylko kupienie jednego produktu po kliknięciu na kup produkt lecz chciałbym żeby była też opcja wpisania ilości. Nie wiem jak pogodzić metodę get w której pobieram k z formularzem dlatego, że muszę albo kliknąć w link albo w submit.

1. <form method='post'>
  2. <tr><td>Ilość: <input style='width:17px;' type='text' name='ilosc'/><br/></td></tr>
  3. <input type='submit' name='submit' value='Kup' />
  4. </form>
  5. <tr><td><a href='sklep.php?k=" . $produkt2['id'] . "'>Kup ten produkt</a><br /><br /></td></tr>";
Uriziel01
Zrób te 'Kup ten produkt' jako przycisk typu submit a nie link, inaczej do niczego raczej nie dojdziesz. Oczywiście możesz to zrobić nadal na linku poprzez JS, ale to raczej sztuka dla sztuki.
nikestylex7
Dalej nie działa nie wiem czy w ogóle da się to pogodzić.

1. ......
  2. <form method='post'>
  3. <tr><td>Ilość: <input style='width:17px;' type='text' name='ilosc' value='1'/><br/></td></tr>
  4. <tr><td><INPUT TYPE='submit' VALUE='Kup ten produkt' onClick='location.href='http://mojastrona.pl/sklep.php?k=" . $produkt2['id'] . "'><br /><br /></td></tr>
  5. </form>";
  6.  
  7. ......
by_ikar
  1. <form method="post" action="strona-do-ktorej-chce-wyslac-dane.php">
  2. Ilość: <input type="text" name="value" value="">
  3. <input type="submit" value="Kup teraz!">
  4. </form>

Zwróć uwagę na "action" które umieściłem w znaczniku <form>. Podstawy html.

EDIT: jak dane przesyłasz poprzez GET, to w znaczniku <form> zmień method="post" na method="get". I całość mogłaby wyglądać tak:

1. <form method="get" action="sklep.php">
  2. Ilość: <input type="text" name="k" value="">
  3. <input type="submit" value="Kup teraz!">
  4. </form>

w efekcie czego przekieruje cię na adres: http://mojastrona.pl/sklep.php?k=43
(43 to jest akurat przykład, będzie tam liczba, którą wpiszesz w polu obok przycisku "kup teraz".
nikestylex7
Wszystko by grało tylko nie o to mi chodziło ponieważ w linku jako k miałem podane produkt['id'] i to jest bardzo ważne gdyż po kliknięciu skrypt wie o jaki produkt chodzi teraz jak do tego dodać jeszcze ilość wpisanych produktów żeby jedno nie gryzło się z drugim.

A jak bym zrobił to tak

1. <form method="get" action="sklep.php">
  2. <input type="hidden" name="k" value="'.$produkt2['id'].'">
  3. Ilość:<input type="text" name="ilosc" value="">
  4. <input type="submit" value="Kup ten produkt">
  5. </form>

Tak jak napisałem rozwiązanie działa pięknie ale dzięki by_ikar za naprowadzenie smile.gif
Uriziel01
  1. echo '<input type="text" name="k" value="' .$produkt['id'] . '">';

Niestety temat zszedł nam tutaj na poziom przedszkole i prawdopodobnie tam powinien się znaleźć.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.