Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wysyłanie maili przez skrypt PHP
Forum PHP.pl > Forum > PHP
wiktor1987
Witam,
Robie swoją pierwszą stronę internetową i robie coś na kształt formularza kontaktowego. mam taki kod do formatowania wiadomości E-mail:
  1. $message = "ID mieszkanca: $id <br> Nazwisko: $nazwisko <br>e-mail: $_POST[email] <br>Temat wiadomosci: $_POST[temat] <br>Tresc wiadomosci: $_POST[tresc]";

I chciałbym żeby tytuły takie jak ID mieszkanca, Nazwisko, e-mail, Temat i Tresc były w treści maila napisane większymi literami i może innym kolorem, żeby się troche wyróżniło w całej treści. Jak to można zrobićquestionmark.gif
A drugi problem to to czy można zrobić tak, żeby w adresie nadawcy, zamiast adresu: php-script@isao.w8w.pl pokazywało mi adres wpisany w formularzu. Mam napisane takie coś:
  1. $header = "From: <$_POST[email]>";

ale to nie działa :/
Uriziel01
1)Wrzuć kod w bloki BBCODE do tego przeznaczone albo zaraz @nospor zamknie i da warna (słusznie z resztą)
2)Jeżeli chodzi o pisanie z wielkich liter: http://php.net/manual/en/function.ucfirst.php
3)Co do kolorowego tekstu, przeczytaj dowolny podstawowy tutorial HTML i/lub CSS
4)Nie możesz podać niestety adresu nadawcy z innej domeny niż Twoja, była by to bzdura bo umożliwiała by podszywanie się pod dowolną osobę.
nospor
ad1) proszę nie straszyć mną dzieci. smile.gif
Za brak bbcode w jednolinijkowym kodzie nikt nie będzie dostawał warna. Ale byłoby miło, jakby autor do bbcode się zastosował

ad4) Można to trochę obejść:
  1. $header = "From: adrescochciałeswstawić <adreswlasciwy>";

Oraz nagłówek Reply-To może być też ciekawą opcją. Wszystko zależy po co ci to było.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.