Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: mail.php i wysyłanie spamu - wiadomości przez (boty?)
Forum PHP.pl > Forum > PHP
northman
Witam!
Mam na stronie formularz zapytania i plik mail.php. W zasadzie po wciśnięciu "Wyślij" być może powinna być uruchamiana procedura czy jest podany prawidłowy mail oraz czy wiadomość posiada treść. U mnie tego nie ma, ale właśnie stąd bierze się moje zapytanie. Otóż, można rzec "dla jaj wink.gif" jeśli formularz nie zostanie wypełniony to przychodzi do mnie wiadomość o takiej sytuacji. I taka sytuacja zdarza się raz na kilka dni, czasami takie maile przychodzą 2 na raz. Wygląda to tak, że w pliku mail.php w instrukcji warunkowej "if" jeśli pole wiadomości oraz pole maila jest puste to właśnie taki mail z info p.t. "Pusta wiadomość z www" przychodzi do mnie.
Sytuacja jest o tyle ciekawa, że jeśli ktokolwiek wyśle formularz w stanie takim jakim jest na stronie po wejściu na nią (czyli w polu wiadomość jest tekst: "napisz zapytanie" a w polu mail: "twój mail" to nie kasując tych danych, w takim wypadku przychodzi do mnie na pocztę wiadomość z tymi właśnie tekstami, czyli jest de facto inna niż pusta wiadomość. Aby wysłać pustą wiadomość, należy po prostu skaskować teksty w odpowiednich polach formularza.
Tak więc przypuszczam, że są to jakieś boty, które generują wiadomości z mojej strony, pytanie po co one to robią i jak się ich wyzbywać, oraz jakie to niesie zagrożenie w tej chwili dla mnie. Strona jest ogólnie statyczna a jedyny plik serwerowy to właśnie mail.php
Dodam tylko, że te puste wiadomości przychodzą najczęściej w godzinach nocnych (ok 2-4 rano).
Dzięki z góry za odpowiedź
linki do materiałów byłyby dla mnie również bardzo pomocne.
Pozdro.
Uriziel01
Ogólnie cała sytuacja dosyć zawile opisana ale, są to roboty indeksujące, sprawdzają one dosłownie każdy zakamarek, więc także i ten specyficzny formularz. Możesz się ich pozbyć poprzez
http://www.robotstxt.org/robotstxt.html
Ale jak wiemy działa to na te raczej legalne i poprawnie napisane, chińskie śmieci i tak zindeksują co im się spodoba. Nie sądzę że istnieje jakiekolwiek zagrożenie z ich strony dla Twojego serwera. Możesz zrobić sprawdzanie po JS aby sprawdzić czy aby na pewno wywołanie nastąpiło w prawdziwej przegladarce, wyświetlać link do wysłania formularza dopiero po załadowaniu strony etc. etc. lub też zrobić jakąś czarną listę puli IP i/lub user-agent's. Ogólnie rozwiązań jest bardzo wiele.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.