Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Poprawne i niezawodne wysyłanie e-maili + kolejkowanie w przypadku błędów
Forum PHP.pl > Forum > PHP
devkil
Witam

Mam pytanie, jak wysyłacie swoje wiadomości e-mail przez PHP, by było to niezawodne i sprawne ?

mail() i sendmail, który sam skolejkuje, czy wysyłacie poprzez łączenie z SMTP ?

Instalujecie odpowiednik sendmaila na windowsie podczas pracy w "środowisku rozwojowym", czy przełączacie mechanizm wysyłania w zależności od produkcji/rozwoju ?

Kolejkujecie każdą wiadomość i wysyłacię z crona, a może jakiś system buforowania na później tylko tych nieudanych wysyłek ?

Jak załatwiacie sprawę załączników ? Mi udało się za pomocą Mail z PEAR, czy można wysyłać załączniki przez lokalny sendmail i funkcję mail() ?

Jaka aktualnie biblioteka do wysyłania e-mali (razem z html i załącznikami) jest najsprawniejsza/najpopularniejsza, żeby połowa rzeczy w niej nie była "deprecated" ?

Jakie macie rozwiązanie na typowy problem wysłania wiadomości tak, aby poprawnie otwierana była w webowych klientach pocztowych jak i aplikacjach typu Thunderbird, zakładając że:
- wiadomość jest w postaci HTML
- kodowanie wiadomości jak i jej tematu UTF-8
- posiada załączniki
- sensowne sprawdzanie błędu

Moje dotychczasowe rozwiązanie to kolejkowanie każdej wiadomości w bazie i wysyłanie poprzez SMTP z Mail i Mail_Mime z PEAR, jednak kombinacje w stylu:

$subject = "=?UTF-8?B?" . base64_encode( $msg->getTitle() ) . "?=";

i sprawdzanie błędu

$status instanceof PEAR_Error

wydaje się już być przestarzałe i mocno niepoprawne, dlatego rozglądam się za czymś porządnym, z łatwym obiektowym API, może błędach na wyjątkach itp.

Zastanawiam się jeszcze nad tematem osadzania obrazków itp. w CDATA, aby otwierały się bez konieczności łączenia z innymi serwerami podczas czytania wiadomości, stosujecie ? w jaki sposób załączacie obrazki ?
erix
Maile, to niestety, temat prehistorii. Nowoczesne rozwiązania w nich nie istnieją, bo najczęściej nie działają.

A takimi problemami się nie przejmuję, bo phpMailer załatwia takie sprawy za mnie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.