Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Cron- cykliczne wykonywanie zadań
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Testosteron
Witam. Chodzi mi tutaj o to, żeby np. skrypt powiadamiał automatycznie userów, że już 2 tygodnie nie byli na stronie, kończy im się abonament, itp. Szukając w necie trafiłem na Crone. Tylko pytanie jak go wykorzystać
http://wortal.php.pl/phppl/Wortal/Artykuly...ie-skryptow-php Tutaj gdzieś wcięło komendy
http://home.pl/dokumentacja/funkcjeserwera/skrypty/cron Tutaj są co prawda komendy, ale dotyczą one obsługi programu z poziomu terminalu a nie za pomocą PHP.

Jak przy pomocy Cron lub podobnej aplikacji zaprogramować cykliczne wykonywanie zadań z poziomu PHP?
phpion
Cron służy tylko do cyklicznego uruchamiania jakiejś komendy. W Twoim przypadku byłoby to uruchomienie skryptu PHP. Napisz zatem skrypt, który zrobi to co chcesz, uruchamiaj go sobie na początku ręcznie (np. z poziomu przeglądarki). Gdy skrypt będzie gotowy dodaj go na swoim hostingu jako zadanie Cron i tyle. Wydaje mi się, że Twój skrypt powinien być uruchamiany raz dziennie o godzinie 00:00.
Testosteron
Aktualnie nie mam dostępu do płatnego hostingu na którym mógłbym to przetestować (zamierzam wykupić, ale dopiero po wykonaniu strony). Na jakiej zasadzie działa to dodawanie do procesów np. na Webd. W panelu administracyjnym jest tego typu opcja, czy jak?
phpion
To zależy od hostingu. Nie znam Webd, ale np. na home.pl robi się to tworząc na serwerze pliki o odpowiednich nazwach (chore rozwiązanie), a na KEI wyklikujesz odpowiednią konfigurację z poziomu ich panelu.
Testosteron
Możesz mi jeszcze powiedzieć na jakieś zasadzie działa ustawianie komend crona? Na stronie home są podane przykłady, ale czegoś w nich nie rozumiem. Jak ustawić, który dokładnie plik ma być uruchamiany? I pliki te będą uruchamiane bezpośrednio ze zdefiniowanego katalogu ze skryptami php?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.