Testosteron
24.01.2012, 08:06:50
Witam. Chodzi mi tutaj o to, żeby np. skrypt powiadamiał automatycznie userów, że już 2 tygodnie nie byli na stronie, kończy im się abonament, itp. Szukając w necie trafiłem na Crone. Tylko pytanie jak go wykorzystać
http://wortal.php.pl/phppl/Wortal/Artykuly...ie-skryptow-php Tutaj gdzieś wcięło komendy
http://home.pl/dokumentacja/funkcjeserwera/skrypty/cron Tutaj są co prawda komendy, ale dotyczą one obsługi programu z poziomu terminalu a nie za pomocą PHP.
Jak przy pomocy Cron lub podobnej aplikacji zaprogramować cykliczne wykonywanie zadań z poziomu PHP?
phpion
24.01.2012, 08:11:38
Cron służy tylko do cyklicznego uruchamiania jakiejś komendy. W Twoim przypadku byłoby to uruchomienie skryptu PHP. Napisz zatem skrypt, który zrobi to co chcesz, uruchamiaj go sobie na początku ręcznie (np. z poziomu przeglądarki). Gdy skrypt będzie gotowy dodaj go na swoim hostingu jako zadanie Cron i tyle. Wydaje mi się, że Twój skrypt powinien być uruchamiany raz dziennie o godzinie 00:00.
Testosteron
24.01.2012, 08:19:11
Aktualnie nie mam dostępu do płatnego hostingu na którym mógłbym to przetestować (zamierzam wykupić, ale dopiero po wykonaniu strony). Na jakiej zasadzie działa to dodawanie do procesów np. na Webd. W panelu administracyjnym jest tego typu opcja, czy jak?
phpion
24.01.2012, 08:22:29
To zależy od hostingu. Nie znam Webd, ale np. na home.pl robi się to tworząc na serwerze pliki o odpowiednich nazwach (chore rozwiązanie), a na KEI wyklikujesz odpowiednią konfigurację z poziomu ich panelu.
Testosteron
24.01.2012, 08:30:21
Możesz mi jeszcze powiedzieć na jakieś zasadzie działa ustawianie komend crona? Na stronie home są podane przykłady, ale czegoś w nich nie rozumiem. Jak ustawić, który dokładnie plik ma być uruchamiany? I pliki te będą uruchamiane bezpośrednio ze zdefiniowanego katalogu ze skryptami php?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.