daves
28.01.2012, 15:22:34
Witam,
Potrzebuję rozwiązania walidacji pliku.
Problem wygląda następująco.
1. Tworzę własnoręcznie plik tekstowy, w którym zapisuję dowolne dane
2. Udostępniam plik na stronie, dla zarejestrowanych użytkowników
3. Użytkownik pobiera owy plik ze swojego konta
4. Użytkownik modyfikuję plik według własnych potrzeb dowolną ilość razy
5. Użytkownik logując się z powrotem na swoje konto w moim systemie zapisuje plik na serwerze
6. Jak sprawdzić czy plik, który użytkownik pobrał jest tym plikiem, który wgrał z powrotem?
W jaki sposób zapisać informację w tym pliku bym na 100 procent wiedział, że użytkownik wgrywa pobrany wcześniej plik?
Necsord
28.01.2012, 15:36:38
Osobiście nie widzę takiej możliwości. Wszystkie pliki da się skopiować w 100%. Nawet gdybyś ukrył jakiś zaszyfrowany tekst w tym pliku to i tak można by go przenieść / skopiować / zmodyfikować. W przypadku gdybyś do pliku dodał jakis bash'owy skrypt to pomijając fakt ze można by było sie latwo do tego dobrac to antywirusy same by mogły uznać to za jakiś podejrzany plik.
Czemu chcesz w ogóle coś takiego zaimplementować ? Jeżeli to ma być plik per użytkownik to możesz przyznać jakis token, który będziesz sprawdzać.
daves
28.01.2012, 16:04:37
Piszę system gry pseudo-online, w którym użytkownicy będą pobierać plik z serwera, wcześniej wygenerowany przez grę, a następnie będę na bazie tego mojego pliku robić swoje wyniki. Niestety wielkim problemem jest to, że owa gra potrafi w całości zmienić treść pliku.
Sephirus
30.01.2012, 10:19:49
Jeśli użytkownik może zmieniać coś wewnątrz pliku dowolnie to nie da się - dlaczego? Bo masz blędne założenie...
Jeśli pobieram plik A i mogę go dowolnie modyfikować to już nigdy nie będzie plik A i nie ma możliwości określenia czy kiedykolwiek nim był...
Szukaj innego rozwiązania - opisz lepiej co dokładnie ma być w tym pliku, jaka ma być jego struktura itp...
Uriziel01
30.01.2012, 11:26:03
Jedyne co mi w tej chwili przychodzi na myśl to gra która polega na poprawieniu jakiegoś błędu w pliku. Na przykład plik zawiera funkcje która ma ukryty błąd i zwraca błędny wynik, trzeba ją tak poprawić aby zwracała wynik poprawny. Oczywiście jest to jedynie mój domysł co do tego dlaczego autor potrzebuje dokładnie takiej a nie innej funkcjonalności. Jeżeli chodzi o samą implementacje to jest to niestety raczej niewykonalne.
daves
30.01.2012, 15:06:39
Właśnie w tym tkwi cały problem, że do treści pliku niczego nie mogę dodać gdyż exe gry zmodyfikuję plik w całości.
W windowsie instnieją jeszcze dane dodatkowe pliku np autor, podsumowanie etc.. być może w taki posób mogę zapisać tam unikalny numer?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.