Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [AJAX] rozwijalna tabela
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX
mansz6
Mam już zrobioną tabele i chciałbym po kliknięciu na dany wiersz rozwinąć tabele dodając kolejny wiersz ( w tym wierszu wydrukowany byłoby wynik zapytania do bazy danych) Wiem mniej więcej jak to zrobić ale niestety tylko za pomocą wiersza który już tam jest:
Kod
<tr> początkowa tresc tabeli </tr>
<tr> rozwijalna treść tabeli </tr>

Na początku bez wywołania AJAX-a nie chce mieć tego drugiego wiersza- co więcej nie chce mieć go nawet ukrytego.
Czy ktoś wie jak to zrobić?
kaem
A więc tak:
najpierw musisz ustawić funkcję, która zostanie odpalona po kliknięciu w wiersz.
Ja na twoim miejscu nadał bym każdemu wierszowi jakieś id albo klase. Dla wygody dałbym oba. np. class="more" i jakieś id. ID niech będzie parametrem, który będzie przesłany AJAXEM do skryptu, na podstawie którego będą pobrane dane.
i masz wtedy coś takiego (pisane z palca - jQuery):
  1. // po załadowaniu dokumentu robisz
  2. (".more").click(more);

1. function more(el)
  2. {
  3. // pobierasz ID
  4. // wywołujesz funkcję $.ajax, $.post albo $.get z odpowiednimi parametrami
  5. // i wyświetlasz to co onaz zwróci (tr) za klikniętym wierszem (chyba .insertAfter())
  6. }
celbarowicz
Jeśli masz zamiar wypisywać dane z tabeli to tabela też musi być odpowiadnia. Bedziesz wyszukiwał po id czy dacie? W ajaksie musisz podać chyba "punkt zaczepienia".
mansz6
.insertAfter() Wlaśnie o to mi chodziło jeszcze potrzebuje wiedzieć czym mogę usunąć wcześniej dodany wiersz ( nie ukryć) albo gdzie takich informacji szukać
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.