Staram się napisać taki niewielski skrypt który by wykonałby poniższe wyliczenie:
Przeszukanie tabeli w bazie
w tabeli znajduje się 6 kolumn a użytkownik w innej części całego skryptu wpisuje sześć cyfr (tą część już mam). Dane wpisane przez użytkownika w formularzu zostają zapisane w bazie w tych wlasnie kolumnach oznaczonych L1, l2, l3 ...:
przykład:
L1 L2 L3 L4 L5 L6
02 12 24 33 38 41
11 13 18 28 31 44
i tak dalej dla dowolnej ilości danych wpisanych przez użytkownika ale tylko w tych 6-u kolumnach (dowolna ilość linii)
teraz trik polega na tym żeby nie tylko posortować wyniki w każdej kolumnie ale żeby zwrócić wynik w stylu:
Liczb 14 było 34
Liczb 28 było 12
i tak dalej dla każdej wartości znalezionej w tablicy lub może żeby ułatwić dla każdej liczby of 01 do 50.
Dodatkowo chciałbym żeby powyższy wynik był zapisany w postaci zmiennej - tak żeby, mógł go użyć później czyli dla przykładu:
załóżmy że skrypt posegregował i policzył wynik (ile razy występuje) liczba 10 więc chciałbym żeby istniała taka zmienna na przyklad $wynik10 która przyjęła by wartość ilości wystąpień liczby 10 w tabeli.
Ma to sens? Mam nadzieję że rozumiecie o co mi chodzi.
Chodzi mi tylko o kawałek skryptu który zróbiłby w skrócie następujące istrukcje:
1. posegregować zawartość tabeli
2. przypisać wyniki zmiennym o nazwach &wynik01, &wynik02, &wynik03 ... do $wynik50, gdzie wynikiem jest ilość wystąpień danej liczby w tabeli .
Jesli macie jakieś pytania, bardzo chętnie wyjaśnię wiecej ale myślę że to powinno wystarczyć.
Z wyświetleniem i innymi wyliczeniami sobie już poradzę - to będą działania logiczne, dlatego potrzebuję wyniki w zmiennych.
Tak mi właśnie przyszło do głowy taka podpowiedź:
pętla segregująca zawartość tablicy sprawdzając zawartość mogłaby porównywać każdy z wpisów z liczbami od 1 do 50 i jeśli to co jest sprawdzane dla przykładu jest równe 01 to $wynik01 = $wynik01 + 1; i wtedy na koniec dostanę 50 zmiennych z dokładną szęstością występowania każdej z liczb w pożądanej formie tylko teraz tak, z porównaniem chyba sobie poradzę ale jak sprawdzić każdy element tablicy we wszystkich sześciu kolumnach jednocześnie kończąc w momencie zakońćzenia się kolumny poszczególnej żeby pętla nie wracała do początku i nie robiła tego w nieskończoność? Zgaduję że tu którejś pętli powinienem użyć tylko jak jej użyć żeby zwracała pojedynczą wartość i porównywała ją z każdą z 50u liczb? hmmmm
Może zamiast zmiennych można by z wyników zrobić tablicę składający się z 50u elementów? od 1 do 50?
wydaje mi się że wtedy kod byłby krótszy , tylko wtedy jak wyświetlić zawartość tej tablicy posegregowaną od najwyższej wartości do najniższej?
Coś takiego?
http://php.net/manual/pl/function.uasort.php
tak sobie pomyślałem że dla uproszczenia można by użyć jednej kolumny zamiast 6-u poniewaz tak czy inaczej będą dane przetważane razem ale wtedy znowu nie mogę danych wyświetlić w kolejności wprowadzania prawda?
Ten skrypt jest rozwinięciem tego: Temat: PHPMySQL Sprawdzenie kodu na zapis i wyswietlenie danych z bazy danych
Aktualizowałem już tego posta już chyba 10 razy, bardzo proszę o pomoc bo jestem troszkę w kropce.