Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MYSQL]Pomijanie zdublowanych wyników
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
daniel1302
Witam mam taką strukturę
id|name|owner
0|szklanka|0
1|kufel|0
2|kieliszek|0
3|miska|0
4|szklanka|11
5|miska|11
7|kufel|21

i teraz potrzebuje wybrać tylko te rekordy które się nie dublują, ale dla takiego warunku:
WHERE owner=0 AND owner=11

Czyli nie powinno mi zwrócić mi rekordu szklanka i miska
Czy jest to możliwe jednym zapytaniem?
bww
Zobacz, czy zadziała coś takiego...

1. SELECT * FROM TABELA A
  2. WHERE
  3. (A.OWNER IN ('0','11')
  4. AND NOT EXISTS (
  5. SELECT 1 FROM TABELA B WHERE B.NAME = A.NAME AND B.OWNER IN ('0','11') GROUP BY B.NAME HAVING COUNT(*) > 1
  6. )
  7. )
  8. OR A.OWNER NOT IN ('0','11')
mortus
Prościej:
  1. SELECT `t`.* FROM `tabela` `t` WHERE `t`.`owner` IN (0, 11) GROUP BY `t`.`name` HAVING COUNT(*) = 1;

Kolego @bww używaj odpowiednich tagów (przyciski w oknie edycji wiadomości) do umieszczania kodu na forum.
bww
Cytat(mortus @ 15.02.2012, 13:01:54 ) *
Kolego @bww używaj odpowiednich tagów (przyciski w oknie edycji wiadomości) do umieszczania kodu na forum.

Jasne, przepraszam.

Cytat(mortus @ 15.02.2012, 13:01:54 ) *
Prościej:
  1. SELECT `t`.* FROM `tabela` `t` WHERE `t`.`owner` IN (0, 11) GROUP BY `t`.`name` HAVING COUNT(*) = 1;

Prościej, ale przy Twoim warunku kolega daniel1302 nie będzie miał w czym napić się piwa... wink.gif
mortus
Cytat(bww @ 15.02.2012, 16:36:51 ) *
Jasne, przepraszam.

Prościej, ale przy Twoim warunku kolega daniel1302 nie będzie miał w czym napić się piwa... wink.gif

Będzie miał, będzie... sprawdź.
cojack
nie ma smile.gif
bww
Cytat(mortus @ 15.02.2012, 16:42:02 ) *
Będzie miał, będzie... sprawdź.

Faktycznie, dla owner = 0 też istnieje kufel. Mimo wszystko zgubi się kufel dla owner = 21
mortus
Kufelek o numerze 1 jest, kufelka o numerze 7 nie ma, czyli jest tak, jak chciał autor i nie wciskajcie mi kitu. Mają być pobrane wszystkie przedmioty dwóch użytkowników/właścicieli o numerach 0 i 11, ale tylko te, które nie są w posiadaniu obu jednocześnie.

EDIT1:
@up: I tak ma być.

EDIT2:
BTW: To właśnie Twoje zapytanie kolego @bww nie działa, jak trzeba.
bww
Zinterprtowałem to jako: Z podanej listy wybrać rekordy, których kolumna name nie dubluje się w obrębie podanego warunku. Kufel też się dubluje, ale kolumna owner jednego z rekordów jest poza warunkiem, a więc uznałem, że ją też trzeba wyciągnąć. Zmyliła mnie też informacja jakie rekordy nie powinny zostać zwrócone (szklanki nie ma, miski nie ma, o kuflu autor nic nie wspomniał).

Jak widać, muszę się dostroić... wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.