Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Dodawanie nowego tekstu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
dadas96
Witam.
Wie ktoś może co muszę zrobić aby tekst który dodaję w formularzu, pokazywał się na drugiej stronie? To znaczy chodzi mi, że dodając tekst, wysyłając go, on pojawia się na stronie, a gdy już dodaję drugi tekst, na stronie na której powinien się pokazywać ten tekst, ten pierwszy znika, i pojawia się ten nowy. A ja nie chcę aby on został zastępowany, chcę aby dodawał się nowy, lecz nie wiem jak to zrobić.

PS. Jestem początkujący.

Czekam na odpowiedź.
Monter08
Wrzucasz teksty do bazy danych, następnie piszesz skrypt który odpytuje bazę danych czy pojawił się nowy rekord, użyj time() aby wiedzieć, że ten tekst jest nowszy, lub po prostu numeracje, następnie jeżeli się pojawił dodajesz to funkcją do jakiegoś diva. Możesz do tego użyć jquery, pobierać sobie ajaxem, a dodawać funkcją append.
PS: na podobnej zasadzie działają "shoutboxy".
dadas96
Mógłbyś to dokładniej wytłumaczyć? Jak wrzucić teksty do bazy danych? To znaczy w jaki sposób. Nie wiem jak to zrobić.
Sorry za problemy.
Monter08
czekaj, Ty chcesz, żeby pojawił się nowy tekst w czasie rzeczywistym (tzn. bez odświeżania strony)?
dadas96
Nie. Chcę aby nowy tekst pojawił się po odświerzeniu strony.
Monter08
A to wybacz, myślałem o czym innym. Stwórz przykładową tabele "Tekst|Date(typ date)" i prostym zapytaniem
  1. SELECT * FROM `tabela` ORDER BY DESC LIMIT 1
wyciągasz sobie jeden rekord z ostatnią datą.
dadas96
No przepraszam, tego także za bardzo nie rozumiem.
Jak stworzyć tą tabelę "Tekst|Date(typ date)"?
I...
Jak wyciągnąć tego recorda i gdzie go wstawić?
CTRL
Jeśli używasz darmowego hostingu to na pewno masz możliwość korzystania z bazy danych, a jeśli masz swój serwer to się dopytaj u obsługi. Chodzi o bazę MySql. Tworzysz tam bazę, następnie tabelę. Poczytaj sobie o tym w googlach, a następnie zapoznaj się z INSERT (dodawanie) SELECT (pobieranie) Jak sobie nie poradzisz to mogę wytłumaczyć bardziej szczegółowo na gg smile.gif
piotr.mroczek
Proponuję ze względu na to, że jesteś początkujący, na razie zostawić zabawę z bazą danych i sql na później a teraz sprawdzić jak działają funkcje typu
filemtime
scandir
file_put_contents
file_get_contents

zapisujesz po prostu kolejne pliki do określonego katalogu, a przy odczycie sprawdzasz który z nich jest najnowszy.
CTRL
Tłumaczę mu wszystko po kolei i kumaty jest. Ja kiedyś się uczyłem operowania na plikach, trudniejsze od obsługiwania baz danych
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.