yod3k
22.07.2004, 19:14:09
Dosc prostacki problem a dokl. jaka jest komenda aby przejsc do nastepnej linii ? (analogicznie jak w html jest komenda <br> to nie wiem jak w php). Przeszukiwalem z 5 czy 6 kursow i nie znalazlem nawet w przykladach tego czego ja bym chcial sie dowiedziec. Mogli by zrobic w kursach cos w stylu "spis komend" - bynamniej te najczesciej uzywane. Pozdrawiam...
Dabroz
22.07.2004, 19:16:01
Człowieku, kpisz czy o drogę pytasz?
W php używasz takich samych znaczników jak w HTML...
luinnar
22.07.2004, 19:17:58
lub chodzi mu o
<?php
echo \"coś coś/n coś coś\"; ?>
wyjdzie ci
coś coś
coś coś
yod3k
22.07.2004, 19:32:32
<?php
$a=1;
$b=2;
$c=3;
echo($a+$b);
echo($a+$c);
echo($b+$c);
?>
zrobilem takie cus i wyswietla mi liczby obok siebie (bez odstepu) - a chcialbym by kazda pokolei liczba byla w nastepnej linii...
Ps. Od tego chcialem zaczac poznawac php - kursy jakos nie ida mi do glowy, wiec zaczynam sie uczyc na przykladach :]
Parti
22.07.2004, 20:13:11
<?php
$a=1;
$b=2;
$c=3;
?>
Czyli "\n" oznacza znak nowej lini. Wiecej o znakach specjalnych:
http://www.php.net/manual/pl/language.types.string.php (tabela 6-1).
Pamietaj tylko, ze przegladarka w ktorej pewnie bedziesz ogladal wynik dzialania tego skryptu, nie zinterpretuje tego jako nowe linie. Zeby to uzyskac zamiast "\n" musisz uzyc znacznika <br>.
yod3k
22.07.2004, 20:32:20
Dziekuje serdecznie za pomoc...
a ci co uznali to pytanie za dosc irytujace... to wybaczcie, ale sami zapewnie mieliscie problemy a od tego sie wlasnie zaczyna - nauka na wlasnych bledach :]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.