Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [kohana] wyrażenia regularne
Forum PHP.pl > Forum > PHP
szaleq
Przeglądając mechanizm routingu w Kohanie 3.2 trafiłem na metodę 'compile' obiektu Route, która tworzy wyrażenie regularne do przypasowania ścieżki z adresu. Przykładowe wyrażenie wygląda tak:
  1. #^(?:(?P<controller>[^/.,;?\n]++)(?:/(?P<method>[^/.,;?\n]++))?)?$#uD

Udało mi się logicznie wydedukować że ciągi w nawiasach '<' i '>' to nazwy kluczy w tablicy przypasowań, ale nigdzie w żadnym kursie wyrażeń regularnych nie znalazłem nic o początkowym znaku '#' czy o zakończeniu '#uD' ani o elementach '?:', czy '?P'... Czy ktoś wie dokładnie jak zinterpterować to przykładowe wyrażenie, co dokładnie znaczą poszczególne elementy? Będę bardzo wdzięczny za wyjaśnienia.

Pozdrawiam
szaleq
szaleq
Dzięki Crozin, sam nie mogłem tego znaleźć... (a może nie szukałem jak należy tongue.gif) lektura rozwieje wszelkie wątpliwości.

Pozdrawiam
szaleq
malaczarnak
Mam pytanie do związanych z wyrażeniami regularnymi.

Czy jest mozliwosc wpisania takiego kodu aby nie przepuszczalo pustego pola tylko aby bylo obowiązkowe do wypełnienia?
cudny
smile.gif do tego nawet wyrażeń nie potrzebujesz

Daj
  1.  
  2. $string = trim($_POST['pole']);
  3. echo $string ? 'elegancko, coś jest wewnątrz string' : 'brak jakiejkolwiek wartości wewnątrz $string';
  4.  
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.