Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML]krzaki w google :)
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
phoenix84
Witam,

moze az taka lama nie jestem, ale nie rozumiem dlaczego i jak zrobic by bylo dobrze smile.gif

jest strona http://flash-cash.org

jak wpiszemy w google flash cash to jest na pierwszym miejscu... ale wyszukiwarka pokazuje tytul jako:
Flash-Cash - Błyskawiczne transfery pieniędzy.

A meta tagi mam takie:

1. <title>Flash-Cash - Błyskawiczne transfery pieniędzy.</title>
  2. <meta name="keywords" lang="pl" content="blyskawiczne przelewy miedzynarodowe błyskawiczne międzynarowe akceptowanie płatności platnosci" />
  3. <meta name="description" lang="pl" content="Błyskawiczne przelewy międzybankowe i międzynarodowe. Obsługa płatności. Błyskawiczne akceptowanie płatności." />
  4. <meta http-equiv="window-target" content="_top" />
  5.  
  6. <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=utf-8" />
  7. <meta http-equiv="content-language" content="pl" />

co mam nie tak? oczywiscie w przegladarkach jest dobrze... jedynie google widzi kodowanie nieprawidlowo...

pozdrawiam,

k.
Barcelona
Patrzyłem na http://validator.w3.org/, to tam też jest jakiś problem z kodowaniem.
viking
Tak samo w firebugu. Na początek popraw błędy jakie generuje zewnętrzna livezilla (kodowana w 8859-1) i ustaw nagłówek header na właściwe kodowanie. meta możesz do kosza wywalić.
phoenix84
Cytat(viking @ 25.02.2012, 19:57:42 ) *
Tak samo w firebugu. Na początek popraw błędy jakie generuje zewnętrzna livezilla (kodowana w 8859-1) i ustaw nagłówek header na właściwe kodowanie. meta możesz do kosza wywalić.

czyli jednak jestem lama smile.gif))

znacyz jaki naglowek na co zmienic... smile.gif i co ma zilla do tego smile.gif zilla jest kodowana w 8859-1 wiec nie sadze by to zmieniac... bo wtedy zaczna sie krzaki na ich tekstach... z reszta ten sam problem mam na innych stronach, gdzie zilli nie ma... wiec skad google bierze inne kodoanie... skoro nie zmeta... skoro z naglowka to gdzie go wstawic? i jaki ustawic...?

pozdrawiam,

k.
melkorm
A ja widzę w nagłówkach odpowiedzi:
Kod
Content-type: text/html

A gdzie kodowanie ?
phoenix84
Cytat(melkorm @ 25.02.2012, 23:33:43 ) *
A ja widzę w nagłówkach odpowiedzi:
Kod
Content-type: text/html

A gdzie kodowanie ?

hmmm

ja widze u mnie takie cos:
Kod
<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=utf-8" />

cos zle?
melkorm
To nie wystarczy, nagłówek serwerowy (header) ma pierwszeństwo przed nagłówkami w HTML.

Dodaj sobie w kodzie:
  1. header('Content-type: text/html;charset=utf-8');

I powinno być ok.
phoenix84
zrobilem z tym headerem... zobaczymy za kilka dni jak google na to spojrzy smile.gif

dzieki

pozdro,

k.
viking
Validator nie przechodzi, firebug dalej ma problem. Popraw błędy jeśli chcesz żeby to zaczęło działać.
by_ikar
Piszesz że w meta masz ustawione kodowanie, a u siebie takiego czegoś nie widzę: http://dl.dropbox.com/u/36249378/screeny/flash-cash.org.png dodatkowo, czemu to wszystko jest takie przesunięte? Pierwszy znaki jakie muszą się znaleźć w dokumencie, to jest właśnie "definicja" tego jaki to jest dokument, czyli w twoim przypadku html. Ale u ciebie pierwsze znaki to białe znaki. Druga sprawa. Używasz składni xhtml'o podobnej (zamykanie pojedynczych tagów, takich jak meta, input, br, img etc) jednocześnie nie definiując stosownego doctype. Poprawnie kodowanie działa w przeglądarkach, dlatego że one mają zazwyczaj domyślnie ustawione jakieś kodowanie i przestawiają swoje domyślne kodowanie w przypadku kiedy takie kodowanie zdefiniujesz w nagłówkach, bądź w sekcji head w przypadku html. Jak zajrzysz sobie w źródło, to masz tam straszne krzaki: http://dl.dropbox.com/u/36249378/screeny/flash-cash.org2.png Kolejną i już ostatnią rzeczą, to jest umieszczanie całego javascriptu w sekcji head. Nie przeszkadza ci to że ten javascript ma tam aż kilka set linijek? Umieść to w osobnym pliku i dołącz go.. To samo tyczy się stylów css, umieszcza się takie rzeczy w head, w specyficznych sytuacjach, a twoja sytuacja raczej nie jest tą specyficzną.. A jednak jeszcze na koniec się przyczepię używania tabelek jako struktury strony. Nie do tego one służą, a służą do wyświetlania danych tabelerycznych..
melkorm
Cytat
Piszesz że w meta masz ustawione kodowanie, a u siebie takiego czegoś nie widzę:

A meta z content-type to co ?

Zresztą wejdź sobie w obojętnie jakie narzędzia dla developerów lub z php get_headers i po poprawce masz:
Kod
Content-Type    text/html; charset=utf-8

Więc jest już OK.
phoenix84
Cytat(by_ikar @ 26.02.2012, 20:18:09 ) *
Piszesz że w meta masz ustawione kodowanie, a u siebie takiego czegoś nie widzę: http://dl.dropbox.com/u/36249378/screeny/flash-cash.org.png dodatkowo, czemu to wszystko jest takie przesunięte? Pierwszy znaki jakie muszą się znaleźć w dokumencie, to jest właśnie "definicja" tego jaki to jest dokument, czyli w twoim przypadku html. Ale u ciebie pierwsze znaki to białe znaki. Druga sprawa. Używasz składni xhtml'o podobnej (zamykanie pojedynczych tagów, takich jak meta, input, br, img etc) jednocześnie nie definiując stosownego doctype. Poprawnie kodowanie działa w przeglądarkach, dlatego że one mają zazwyczaj domyślnie ustawione jakieś kodowanie i przestawiają swoje domyślne kodowanie w przypadku kiedy takie kodowanie zdefiniujesz w nagłówkach, bądź w sekcji head w przypadku html. Jak zajrzysz sobie w źródło, to masz tam straszne krzaki: http://dl.dropbox.com/u/36249378/screeny/flash-cash.org2.png Kolejną i już ostatnią rzeczą, to jest umieszczanie całego javascriptu w sekcji head. Nie przeszkadza ci to że ten javascript ma tam aż kilka set linijek? Umieść to w osobnym pliku i dołącz go.. To samo tyczy się stylów css, umieszcza się takie rzeczy w head, w specyficznych sytuacjach, a twoja sytuacja raczej nie jest tą specyficzną.. A jednak jeszcze na koniec się przyczepię używania tabelek jako struktury strony. Nie do tego one służą, a służą do wyświetlania danych tabelerycznych..

krzaki o ktorych mowisz, to kawalki komentarzy do softu includowanego... nie pisanego przeze mnie... jak mam niby nakazac czytanie kazdego kawalka w innym kodowaniu... jak ktos inny nie kozystaf z utf, to co mam poprwiac po nim recznie? smile.gif skoro i tak ten komenatrz sie nigdzie nie wysweitla?

biale znaki wynikaja z tego, ze ten kod html generowany jest z php... i zeby miec przejrzystac kodu (moc cos tam znalezc) to jest jak jest smile.gif

czesc css i js na stronie wynika z tego, ze kiedys system na ktorym stoi strona tak zostal pomyslany i pozniej nikt tego nie zmienial... bo dziala... ale nie sadze by na kodowanie mialo to wplyw...

tak samo z tabelkami... wynika z historii systemu... kiedys sie to pewnie zmieni, ale poki co jest jak jest... dzieki za wszystkie uwagi... w sumie to wszystko wiedzialem, tylko zawsze jest cos wazniejszego do zrobienia... ale rozumeim, ze na bledna interpretacje kodowania wplywu to nie ma? smile.gif

pozdrawiam,

k.
by_ikar
Cytat
krzaki o ktorych mowisz, to kawalki komentarzy do softu includowanego... nie pisanego przeze mnie... jak mam niby nakazac czytanie kazdego kawalka w innym kodowaniu... jak ktos inny nie kozystaf z utf, to co mam poprwiac po nim recznie? skoro i tak ten komenatrz sie nigdzie nie wysweitla?

Yyy, przecież jak wklejasz skopiowany jakiś tekst, do dokumentu utf, to nawet notatnik windowsowy, zapisujesz plik jako utf i nie ma krzaków. Chyba że krzaki miałeś od początku, tak czy inaczej problem leży gdzieś po twojej stronie.

Cytat
ale rozumeim, ze na bledna interpretacje kodowania wplywu to nie ma?

Tamte rzeczy wymieniłem jako inne błędy które popełniasz. Brak zdefiniowanego meta w którym masz ustalone kodowanie, jest przyczyną problemu z twoim kodowaniem. A krzaki w kodowaniu gdzieś tam jeszcze wyżej, mogą być skutkiem zaincludowania pliku o kodowaniu innym niż utf8. Dlatego na to zwróciłem uwagę.

Dodanie meta taga, to nie jest 300 roboczo godzin, a jest to dosłownie maksymalnie 5 minut roboty. Także..
viking
Cytat(by_ikar @ 27.02.2012, 08:26:34 ) *
Dodanie meta taga, to nie jest 300 roboczo godzin, a jest to dosłownie maksymalnie 5 minut roboty. Także..

Tylko że jest to całkowicie zbędne bo poprawił już i wysyła prawidłowe nagłówki. Gorzej że w dokumencie jest nieprawidłowy znak UTF-8 do tej pory nie poprawiony.
by_ikar
Nagłówek nagłówkiem. Też musi być, ale w meta takie informacje też dobrze mieć. Dodatkowo, od razu te krzaki się nie zmienią. Zmienią się przy ponownym indeksowaniu witryny. Inne znaki jako pierwsze w dokumencie, niż definicja dokumentu, również negatywnie wpływają, aczkolwiek nie jest to nic strasznego, ale takich rzeczy nie powinno się robić.
melkorm
Przecież w meta nagłówek odpowiedni ma od początku, nawet na Twoim screenie jest więc nadal nie wiem o co ci chodzi. Zresztą jeżeli serwer wysyłał sam inny to ten w HTMLu o kont du*y możesz obić.
phoenix84
minely 2 tyg od zmian... i nadal w google krzaki... rozumiem, ze nie mozna przeiwdziec ile bede czekal...

czesciowo juz zmienielem table na divy (nie wszystkie:P)... i w tym kierunku bede szedl... krzaki w obcych kodach tez pewnie pozmieniam... pytanie moje czy to co widzi google juz jest na pewno zrobione? o mam metatag i header, oba na utf-8...

bo z tego co powyzej to zrozumialem, ze to jest kluczowe...

pozdrawiam,

k.
evolucja
Wiem, że to nie dział "Oceny" ale layout do odświeżenia, jeśli myślicie o tym poważnie. Aha, i ceny też niezbyt konkurencyjne -> Bluecash.pl ma przelewy za 1zł(promocja do 30.06)
viking
Cytat(phoenix84 @ 7.03.2012, 18:02:25 ) *
minely 2 tyg od zmian... i nadal w google krzaki... rozumiem, ze nie mozna przeiwdziec ile bede czekal...

Jak to się mówi: "do u...ej śmierci" dopóki tego błędu nie poprawisz. Nic z nim nie zrobiłeś więc jak widzisz google też nie. Hint: validator.w3.org
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.