Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Przetwarzanie pliku
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
motyl-pl
Witam, otóż mam takie pytanko, mam tekst:

Lorem Ipsum jest tekstem stosowanym jako (qwerty|qwerty234|qwerart523|korko) wypełniacz w przemyśle poligraficznym. Został po raz pierwszy użyty w XV w. przez nieznanego drukarza do wypełnienia tekstem próbnej książki. Pięć wieków później zaczął być używany przemyśle elektronicznym, pozostając praktycznie niezmienionym. (Kolega|Koledzy|Ona|Oni|Ono) się w latach 60. XX w. wraz z publikacją arkuszy Letrasetu, zawierających fragmenty Lorem Ipsum, a ostatnio z zawierającym różne wersje Lorem Ipsum oprogramowaniem przeznaczonym do realizacji druków na komputerach osobistych, jak Aldus PageMaker.

Teraz chodzi mi o to, by ktoś jak może podał mi wskazówkę jak zrobić by:
Pobierało sobie wyrazy z nawiasu i losowało jeden z nich wstawiając w tekst ?
sadistic_son
  1. $arr1=array('qwerty' , 'qwerty234' , 'qwerart523' , 'korko');
  2. $arr2=array('Kolega' , 'Koledzy' , 'Ona' , 'Oni' , 'Ono');
  3.  
  4. $arr1_rand=array_rand($arr1);
  5. $arr2_rand=array_rand($arr2);
  6.  
  7. $text='Lorem Ipsum jest tekstem stosowanym jako '.$arr1_rand[0].' wypełniacz w przemyśle poligraficznym. Został po raz pierwszy użyty w XV w. przez nieznanego drukarza do wypełnienia tekstem próbnej książki. Pięć wieków później zaczął być używany przemyśle elektronicznym, pozostając praktycznie niezmienionym.'.$arr2_rand[0].' się w latach 60. XX w. wraz z publikacją arkuszy Letrasetu, zawierających fragmenty Lorem Ipsum, a ostatnio z zawierającym różne wersje Lorem Ipsum oprogramowaniem przeznaczonym do realizacji druków na komputerach osobistych, jak Aldus PageMaker.';
  8.  
  9. echo $text;
motyl-pl
Też taki cwany byłem na początku ale jest jedno ale, że będzie kilka plików z różną ilością nawiasów i różnym tekstem.
Dlatego to jest małe ale, i mały problem oraz szukam wskazówek które nakierują mnie jak to zrobić smile.gif)

// Myślałem by zrobić to tak że:
- preg_match pobiera nawiasy z regułki "(.*)"
- explode zamienia w tablice na podstawie oddzielnika "|".
- z explode daje randa [Pewnie str_replace ale jak]

Ale jak to później zastępuje, i nie wiem czy tok rozumowania mam dobry.
sadistic_son
Wyrażenie regularne które z tekstu pobierze string zawarty w nawiasach, pod warunkiem że jest wewnątrz pipe " | ". Następenie cały ten string z wewnątrz nawiasów dzielisz np. explodem po pipie ( fonetycznie pajpie wink.gif ). Dalej losujesz jeden z nich za pomocą array_rand i wrzucasz spowrotem do tekstu guitar.gif
motyl-pl
Obie wypowiedzi powinny mi pomóc, dziękuje =)
krzywy36
offtop: z jakiej paki mój post został usunięty? oO
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.