Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] System głosowania +/-
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Blacku
Witam
Mam problem dotyczący systemu głosowania.
Nie wiem jak się do tego zabrać, otóż:
Mam tabele fotki gdzie zapisywane są: id zdjęcia oraz jego tytul i link
oraz tabele users gdzie są zapisywane: id usera oraz jego nick, haslo etc

System głosowania ma służyć do możliwości oddania głosu + oraz - na obrazek i wyświetlać aktualną liczbę głosów, największym problemem jest aby jeden user mógł zagłosować tylko jeden raz na dany obrazek.

Jakieś pomysły lub gotowe rozwiązania?

Pozdrawiam
nospor
Tworzysz tabele łączącą fotka_user
w której zapisujesz ID usera oraz ID fotki, na którą głosował. Przed dodaniem głosu na daną fotkę sprawdzasz, czy dany user już ma wpisu w tabeli fotka_user dla danej fotki. Jak ma to spadaj dziadu. Jak nie ma to witaj - możesz glosować
Blacku
tak też własnie chce zrobić.
Tylko nie mam pojęcia jak mam wyciągąć id userów.
Bo zkładam że mam tabele fotki_user a w niej pola: ID , id_fotki, id_userów
i w id_fotki mam id danego zdjecia natomiast w id_userów mam spis id użytkowników po przecinku np: 1,3,5,14?
tylko nie mam pojęcia jak dodawać kolejne id do id_userów danej fotki, i jak później sprawdzać czy takie id już jest...
nospor
Nie, fotka_user ma miec pola:
ID_FOTKA
ID_USER - jeden user

Jesli na daną fotkę np. 3 głosowali userzy 4 oraz 1, a na fotkę 2 userze 1,4, oraz 5 to w tabeli fotka_user będą wpisy:

3,4
3,1
2,1
2,4
2,5
Blacku
Na to nie wpadłem biggrin.gif

A co przy dużej ilości obrazków i głosów na nich ?
Nie będzie żadnych problemów z obciążeniem i powolnym sprawdzaniem czy jest juz taki głos ?
nospor
A ile wg. Ciebie to dużo?
Blacku
no załóżmy że będzie 10000 obrazków x średnio 300głosów co daje nam 3miliony rekordów... a z czasem myśle że i to będze mało
Nie znam sie na tym wiec pytam wink.gif
nospor
Właściwy index na tabeli i nie będzie problemu
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.