Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Dsotęp do kalsy z innych plików
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
dzajko
Witam

Korzystam z klasy sesja, która ustanawia mi sesje użytkowników.
Generalnie wszystko jest ok poza dostepem do klasy gdy korzystam z AJAX.
Za pomocą JS wysyłam zapytanie do pliku PHP, gdzie potrzebne mi są dane z klasy sesji np. id użytkownika i tu problem, klasa zawsze zwraca użytkownika anonimowego mimo zalogowania.

Jak uzystkać dostęp do klasy sesji, którą tworze przy ładowaniu strony z innych plików?

lobopol
Podaj kod...
!*!
Musisz sprawdzić czy request został wysłany przez ajax

1. function is_ajax ()
  2. {
  3. if (isset($_SERVER['HTTP_X_REQUESTED_WITH']) AND $_SERVER['HTTP_X_REQUESTED_WITH'] == "XMLHttpRequest")
  4. {
  5. return true;
  6. }
  7. else
  8. {
  9. return false;
  10. }

Jeśli będzie true wczytaj klasę od sesji raz jeszcze, bo ajax odwołuje się do pliku na świeżo i nie widzi nic poza nim.
mortus
@!*!: Może niezbyt trafnie to ująłeś pisząc "wczytaj klasę od sesji jeszcze raz". Nie wiesz przecież, jak ta klasa sesji wygląda, a ponowne jej zainicjowanie może spowodować utworzenie nowej sesji lub choćby usunięcie aktualnych danych (dlatego autor powinien pokazać kod, jakim się posługuje). Kod który podałeś nie zawsze zadziała, zwykłe/standardowe żądanie XMLHttpRequest nie przesyła nagłówka HTTP_X_REQUESTED_WITH. Wtedy trzeba ten nagłówek dopisać lub skorzystać z innej metody, jak np. przekazanie rodzaju żądania w adresie URL. Nie ma z tym problemów, jeśli korzystamy z większości współczesnych bibliotek JavaScript.

@autorze: Niemniej jednak chodzi właśnie o to, że w skrypcie, który próbujesz wykonać za pomocą AJAX-a nie została włączona obsługa sesji. Żeby jednak określić, co jest nie tak, trzeba zobaczyć kod.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.