Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Czyścić zmienne po wykonaniu pętli?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kukix
Witam.

Ostatnio znalazłem kawałek kodu w którymn po wykonaniu pętli while czyszczone były zmienne:
  1. $nazwa_zmiennej = null;

Czy jest semns czyścić zmienne użytwe w pętli foreach lub while?

Jeżeloi tak, to jak to robicie w praktyce, które zmienne/tablice opłaca się kasować?
Crozin
W PHP zasięg zmiennych definiowany jest przez funkcję, nie blok, tak więc zmienna utworzona wewnątrz bloku pętli jest dostępna poza nim. W pewnych sytuacjach może to być zjawisko niepożądane - np. ze względu na zużycie pamięci (zmienna może przechowywać sporą strukturę danych). W innych przypadkach? Raczej jest to niepotrzebne.
kukix
Cytat(Crozin @ 6.03.2012, 15:40:06 ) *
W PHP zasięg zmiennych definiowany jest przez funkcję, nie blok, tak więc zmienna utworzona wewnątrz bloku pętli jest dostępna poza nim. W pewnych sytuacjach może to być zjawisko niepożądane - np. ze względu na zużycie pamięci (zmienna może przechowywać sporą strukturę danych). W innych przypadkach? Raczej jest to niepotrzebne.

ok rozumie.. czyli jak mam jakaś dużą tablice na której wykonałem operacje i nie jest mi ona już potrzebna, wtedy ją kasuje.. małymi zmiennymi nie zawracam sobie głowy..
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.