plik: index.php
plik: validate.js, w zasadzie to jego cząstka
Podałem ostatnią część walidacji wypłnienia formularza, w tej części chcę strzelić parametr do pliku validate.php poprzez AJAX jak poniżej.
Po klinięciu buttona #register nic się nie dzieje, nie ma błędów, poprostu nic, null. Chciałbym w tagu span wywołać nazwę nickname po pomyślnym pobraniu
loginu w validate.php. Zapytanie w tym pliku jest poprawne, wszystko jest wporządku
// after correct validation show submit button if(error_counter == 7) { $("#register").show("slow",function() { error_counter = 0; $("#register").click(function() { $.ajax( { type: "GET", data:"nickname="+$("#nickname").val(), url:"validation.php", success: function(msg) { $("#nickname_error").html(msg) } }); }); }); }
plik: validate.php
<?php $counter = 0; $nickname = null; function usernameCheck($nickname) { $connect = mysql_connect("localhost","root","vertrigo") or die ('Polaczenie z baza nie powiodlo sie !!!'); $SQL = " SELECT PAS.NICKNAME FROM TABELKA PAS WHERE PAS.ID_USR = '$nickname' "; { $nickname[] = $row['NICKNAME']; $counter++; } if($counter>0) { return $nickname[0]; } else { return null; } } ?>
Starałem się jak mogłem wkleić kod i opisać problem. Przypominam chcę wyświetlić w
nazwę usera pobranego po wykonaniu zapytania przez AJAX do pliku validate.php.
pozdrawiam