Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Porównywanie ciągów
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
fido20
Witam

Mam problem, mam dwie zmienne na pierwszy rzut oka ich wartości wygladają identycznie, jednak przy stosowaniu ich w if ($zmienna1 == $zmienna2) warunek nie zostaje spelniony , czy jest jakiś sposób by php wyrzucilo jakim znakiem roznia sie te zmienne ? Probowalem porownywac je za pomoca strcmp() i strlen() ta druga wyraznie pokazuje ze jeden ciag jest dluzszy od drugiego o 1 znak po wstawieniu spacji bo tylko tym moga ew sie on róznic nadal warunek nie jest spelniony . Jest jakis sposob zeby dowiedziec sie czym i gdzie te zmienne sie róznia ?
mhs
sprobuj uzyc funkcji trim" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual a nastepnie porownac stringi
Wedrowiec
jeżeli to string to najlepiej dać $zmienna=chop($zmienna); przed porównaniem, co do wyświetlenia - ja stosuję prymitywną metodę biggrin.gif
print("X".$zmienna."X"); - wszelkie spacje widoczne.
jak dasz
print("<br>X".$zmienna."X<br>X".$zmienna2."X");
to ładnie Ci się wyświetlą pod sobą.

Metoda lekko prymitywna ale działa winksmiley.jpg
fido20
Niestety ani trim($zmienna) ani chop($zmienna) nic nie daje nadal pokazuje ze roznia sie na dlugosci jednym znakiem sad.gif
wassago
similar_text()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual - pokombinuj z tym
mhs
  1. <?php
  2. $str_1 = 'ala ma kota';
  3.  
  4. $str_2 = 'ala ma kota';
  5.  
  6. $str_3 = 'ala ma psa';
  7.  
  8. // porownanie $str_1 oraz $str_2 => powinny byc identyczne
  9. if (strcmp($str_1, $str_2) == 0)
  10. echo 'sa identyczne';
  11. else
  12. echo 'nie sa identyczne';
  13.  
  14. echo '<br />';
  15.  
  16. // porowanie $str_1 oraz $str_2 => nie powinny byc identyczne
  17. if (strcmp($str_1, $str_3) == 0)
  18. echo 'sa identyczne';
  19. else
  20. echo 'nie sa identyczne';
  21. ?>

sprobuj postapic wg. powyzszego wzoru i zobacz co sie dzieje
fido20
guitar.gif Znalazlem , chodzilo o spacje ale w srodku ciagu biggrin.gif Dzieki za pomoc chlopaki offtopic.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.