Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Zaawansowana cenzura
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
krzysiek0210
witam,
Ma ktoś pomysł jak zrobić zaawansowaną cenzurę słów? Chodzi o to, że chciałbym ocenzurować np. słowo "drzewo". Dając standardowo
  1. str_replace('drzewo', '****', $text);

niby będzie ok, ale ktoś może napisać np. "d-r-z-e-w-o" i wtedy już taka cenzura nie zadziała. I tak się właśnie zastanawiam jak to obejść by cenzura działała także na znaki specjalne, spacje itd.
Ma ktoś jakiś pomysł lub może już rozwiązał taki problem?
lobopol
Powiem ci tak:
Nie dasz rady zablokować wszystkich kombinacji, jestem w stanie napisać ci wyraz drzewo na setki sposobów, w taki sposób, że będzie dalej wyglądał jak drzewo, ale ominę twój system. kombinacji na każde słowo masz po prostu gigantyczną listę, mógłbyś oczywiście zrobić system który będzie jakąś tam małą część wyłapywał, ale uprzykrzysz życie zwykłym użytkownikom. Powiedzmy ktoś napiszę drzeworyt i co zrobisz ****ryt? Jedyna sensowna opcja przy cenzurze to moderacja + zbiór podstawowych przekleństw.
by_ikar
Cytat
Jedyna sensowna opcja przy cenzurze to moderacja + zbiór podstawowych przekleństw.

Dokładnie tak. Mogę równie dobrze napisać przekleństwo tak: "Jaśmin cechuje się unoszącym i łagodzącym zapachem. ". Wówczas skrypt ocenzuruje mi słowo cechuje, bo występuję tam ciąg, który jest przekleństwem. Zwykłemu użytkownikowi wówczas się stawia ograniczenia.. Głównie moderacja, to jest najskuteczniejsze i najlepsze wyjście. Są sytuacje że np zabraniasz podawania linku. A ktoś go poda tak: www_example_com (podkreślniki "_" zastąp kropką). I skrypt tego nie wyłapie a link i tak będzie wink.gif
koraso
Podepne sie pod temat.
Odnośnie tego co napisał @by_ikar mam pytanie czy idzie zrobic regułke taką żeby oznaczyć jakoś koniec wyrazu po "j", tak by cenzurowało wulgarne słowo a np. "cechuje" pozostawiło już normalnie?
greycoffey
Cytat(koraso @ 6.05.2012, 12:59:57 ) *
Podepne sie pod temat.
Odnośnie tego co napisał @by_ikar mam pytanie czy idzie zrobic regułke taką żeby oznaczyć jakoś koniec wyrazu po "j", tak by cenzurowało wulgarne słowo a np. "cechuje" pozostawiło już normalnie?

Tak, da się.
wNogachSpisz
Możnaby stworzyć słownik wszystkich słów i akronimów w jęyzku polskim.
Problem z "cechuje" zniknie.
ktoosiu
a jakby spróbować użyć np. &&? żeby sprawdzało czy są dane litery. z tym, że może to też cenzurować inne słowa, których nie chcemy
wNogachSpisz
a co to jest "&&"?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.