Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript][PHP] Jak pobrać nazwę pliku dolnej ramki w górnej
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
8_pasazer_NOSTROMO
Witam

Mam stronę podzieloną na 2 ramki

1. print"<frameset rows='12%,*' cols=90% frameborder=0 framespacing=0 border=0>";
  2. print"<frame name='gora' src='grafik/gora_grafik.php' scrolling='auto' marginheight='0' marginwidth='0'>";
  3. print"<frame name='dol' src='grafik/dol_grafik.php' scrolling='auto' marginheight='0' marginwidth='0' noresize>";
  4. print"</frameset>";

Górna ramka jest stała (zawsze wyświetlana), w niej są linki, które zmieniają wyświetlane pliki w dolnej ramce. W jaki sposób w górnej ramce (w pliku gora_grafik.php) ustalić nazwy wyświetlanych plików dolnej ramki.

Przeszukałem internet i nigdzie nie znalazłem nawet tropu, wiec proszę o pomoc. Użyłem opcji SZUKAJ na forum (wpisałem słowo "ramki") i dostałem --> Wystąpił bląd. Wróć i spróbuj ponownie.
connection to localhost:3312 failed (errno=111, msg=Connection refused)
Rysh
Nie wiedziałem, że jeszcze ktoś używa ramek, co to znaczy nazwy wyświetlanych plików w dolnej ramce?
Chcesz tworzyć w górze linki, które się będą uruchamiały w dolnej ramce?
8_pasazer_NOSTROMO
Strona składa się z 2 ramek :
- górna w której załadowany jest plik gora_grafik.php
- dolna w której załadowany jest na starcie plik dol_grafik.php

Na górze w pliku gora_grafik.php mam linki, które ładują się do dolnej ramki.

Przykładowo wybieram w górnej ramke (gora_grafik.php) link dupa.php wiec strona wyglada teraz tak :

góra --> gora_grafik.php
dół --> dupa.php

Chce teraz w górnej ramce w pliku gora_grafik.php wyświetlić nazwę pliku załądowanego w dolnej ramce czyli (dupa.php)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
| tutaj jest plik gora_grafik.php
| LINK1 LINK2 LINK3 LINK4
| tutaj chce uzyskać nazwę pliku który jest wczytany niżej (dupa.php)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
|
|
|
|
| tutaj dla przykłądu jest wczytany plik (dupa.php)
|
|
|
|
|
|

Bardziej obrazowo się nie dało :-)
Rysh
Z tego co wiem, a w JS nie jestem mistrzem (wręcz przeciwnie):
onClick set value input

input wystarczy zrobić przezroczysty i bez obramowania, i masz to co chciałeś osiągnąć smile.gif
8_pasazer_NOSTROMO
Nie działa, dalej nie wiem. Niby prosta sprawa a ręce mi opadły. U wujka Google doszedłem chyba do 49 podstrony :-)
Rysh
Powinno Ci się przydać, działanie bardzo podobne:
http://www.dhtmlx.com/docs/products/dhtmlx...value.html#code
8_pasazer_NOSTROMO
Dzięki, tylko nie wiem jak pobrać dwa załadowane na starcie pliki, nigdzie nie ma odnośników

1. <script type="text/javascript" src="../../codebase/dhtmlxcommon.js"></script>
  2. <script type="text/javascript" src="../../codebase/dhtmlxtoolbar.js"></script>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.