Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]SQL nie wpisuje danych do bazy :(
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
porywacz
Witam, uczę się php i napisałem skrypt, który wpisuje (a raczej powinien) pola z formularza do tabeli w bazie danych. Niestety nic się nie dodaje, mimo tego, że skrypt wykonuje się poprawnie.
Proszę o pomoc smile.gif

HTML:
  1. <title>xCheats</title>
  2. <charset type="utf-8"/>
  3. </head>
  4. <h4><u>Formularz dodawania czitów</u></h4>
  5. <form method="post" action="add_cheats_do.php">
  6.  
  7. <tr>
  8. <td>Dodał: </td> <td><input type="text" name="dodal"></td>
  9. </tr>
  10. <tr>
  11. <td>Tytuł gry:</td> <td><input type="text" name="tytul"></td>
  12. </tr>
  13. <tr>
  14. <td>Czity: </td> <td><input type="text" name="cheats"></td>
  15. </tr>
  16. <tr>
  17. <td></td><td><input type="submit" value="Dodaj czity"></td>
  18. </tr>
  19. </table>
  20. </form>
  21. </body>
  22. </html>

PHP:
  1. <?php
  2. $dodal = $_POST['dodal'];
  3. $tytul = $_POST['tytul'];
  4. $cheats = $_POST['cheats'];
  5.  
  6. $db = mysql_connect('localhost','root','') or die('Nie udało się połączyć z serwerem');
  7. $db = mysql_select_db('xcheats') or die('Nie udało się połączyć z bazą danych');
  8.  
  9. $query = mysql_query("INSERT INTO `cheats` ('id,dodal,tytul,cheats') VALUES('','$dodal','$tytul','$cheats') or die('Nie udało się zapisać danych do tabeli')")
  10. ?>
nospor
W ostatnim zapytaniu za daleko zamknąłeś cudzysłów ".... Nawet kolorowanie składni dokladnie to pokazuje innym kolorem.
porywacz
Zrobiłem tak, ale nadal nie działa. Tym razem wywala błąd z die() : /

1. $query = mysql_query("INSERT INTO `cheats` ('id,dodal,tytul,cheats') VALUES('','$dodal','$tytul','$cheats')") or die('Nie udało się zapisać danych do tabeli')
nospor
No bo szastasz apostrofami na lewo i praw... co to niby ma byc:
cheats'
?
Po co ten apostrof tam?

A na przyszłość wyświetlaj błąd zapytania. Tu masz napisane jak:
Temat: Jak poprawnie zada pytanie
Samokodziarz
A spróbuj tak:

1. $query = mysql_query("INSERT INTO `cheats` (`id`, `dodal`, `tytul`, `cheats`) VALUES('','$dodal','$tytul','$cheats')") or die('Nie udało się zapisać danych do tabeli')
nospor
@Samokodziarz zrobiłeś jeszcze gorzej..... Przecież podałem rozwiązanie w poprzednim poscie. Czemu na siłe kombinujesz i to jeszcze o wiele gorzej?
g0ther
@nospor a co Ci da usunięcie jednego apostrofu zaraz za cheats ?
porywacz
gother ma racje smile.gif przed id też jest apostrof, którego nie powinno być ^^ Poprawiłem już ten błąd i wszystko już działa jak należy, więc dzięki za pomoc, chociaż nospor, powinieneś być trochę bardziej wyrozumiały dla POCZĄTKUJĄCEGO smile.gif
Samokodziarz
nospor - ja tam jednak dla pewności zawsze wolę nazwy baz, tabel i kolumn otaczać apostrofami. Fakt, użyłem złych (' '), ale już je zamieniłem na prawidłowe (` `).
nospor
Cytat
@nospor a co Ci da usunięcie jednego apostrofu zaraz za cheats ?
A to, że nie widziałem tego przed ID. Go oczywiście też trzeba było usunąć. No ale kurka, naprawdę wszystko palcem trzeba pokazywać?

Cytat
chociaż nospor, powinieneś być trochę bardziej wyrozumiały dla POCZĄTKUJĄCEGO
A ja mogę powiedzieć: początkujący patrz co piszesz. To nie jest powieść sienkiewicza tylo jedna prosta linijka kodu. Poza tym ani ja na ciebie nie krzyczałem, ani ja ciebie od głupków nie wyzywałem więc nie wiem o co ci chodzi z tą wyrozumiałością...

Cytat
nospor - ja tam jednak dla pewności zawsze wolę nazwy baz, tabel i kolumn otaczać apostrofami. Fakt, użyłem złych (' '), ale już je zamieniłem na prawidłowe (` `).
No tak, użyłeś złych. Bardzo złych i o to mi właśnie chodziło. smile.gif
g0ther
Cytat(nospor @ 30.03.2012, 08:17:21 ) *
A to, że nie widziałem tego przed ID. Go oczywiście też trzeba było usunąć. No ale kurka, naprawdę wszystko palcem trzeba pokazywać?

Jak ktoś jest początkujący to ... tak, trzeba palcem pokazywać.
nospor
A potem się przyzwyczai jeden z drugim ze z każdą pierdułą na forum będzie leciał. Mówię to z wieloletniej praktyki. Nawet na początkującym należy wymuszać, by pewne rzeczy próbował sam patrzeć, a już szczególnie przy AŻ jednej linijce kodu.
g0ther
Nie mówię, że nie masz racji - też jestem za dawaniem wędki, a nie rybki, ale niektórych trzeba czasami 'popchnąć do przodu' chociażby po to, żeby kiedyś stwierdzili, że się do tego nie nadają wink.gif (bez aluzji).
nospor
No i ja przecież podałem autorowi rozwiązanie. Pokazałem palcem - "o tu ten apostrof jest niepotrzebny". Zrobiłem tak? Zrobiłem.
Fakt, przegapiłem jeszcze jeden apostrof wcześniej. No ale to już mógł autor sam sobie domyśleć.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.